Setari Cookie-uri

Fluturasii sunt atractie, compatibilitatea se creeaza in timp

Atractia fata de o persoana depinde de feed-back-ul primit de la aceasta

Atractia fata de o persoana depinde de feed-back-ul primit de la aceasta

atractie si compatibilitate

Fiecare experienta impartasita, da posibitatea ca partenerii sa verifice daca au puncte de atractie comune, "daca suntem compatibili'' ar spune ei. Daca li-se pare ca au o multime de lucruri in comun, vom incepe sa-si exploreze reciproc aspiratiile sa veda daca pot impartasi un viitor impreuna. Cand partenerii vorbesc despre visurile si aspiratiile lor, ei impartasesc valorile personale si prioritatile lor.


Ei pot sa raspunda diferit la intrebari de genul : "Daca ai castiga un miliard de lei ce ti-ar placea ce sa faci cu ei''? (altfel spus, care sunt lucrurile care te fac fericit ). "Daca ai avea doar trei lucruri pe o insula pustie care ar fi acestea''? (cu alte cuvinte, care sunt cele mai importante lucruri pentru tine) Un raspuns de genul : "As cumpara pentru noi o casa noua'' suna diferit fata de "Mi-as cumpara o masina sport'' Persoana care uita sa mentioneze partenerul printre cele trei lucruri pe care le-ar dori pe insula este posibil sa nu fie pregatita suficient pentru a se angaja in relatie.

Cum decid oamenii cu cine sa se casatoreasca ?



Decizia de a alege partenerul cu care sa formeze un cuplu este sustinuta de motivatii constiente si inconstiente ale individului. Sociologii si psihologii sunt de parere ca alegerea partenerului este motivata atat de similaritatile dintre cei doi parteneri cat si de complementaritatile acestora. Oamenii sunt atrasi de cei care le sunt asemanatori din punct de vedere al valorilor si normelor socio-culturale sau al statulului profesional, dar si de cei care le sunt diferiti.


Parteneii apreciaza in mod paradoxal si diferentele sau ceea ce nu regasesc in ei insisi dar descopera in ceilalti . Studiile au relevat faptul ca, desi similaritatile joaca un rol esential in alegerea maritala, complementaritatile socio-culturale si ale trasaturilor de personalitate devin esentiale pentru mentinerea coeziunii cuplului. Spre exemplu, experientele similare impartasite initial pot constitui un punct de atractie reciproca insa maniera in care fiecare a rezolvat situatia poate fi diferita si completeaza strategia proprie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.