Setari Cookie-uri

Ce acte iti trebuie pentru schimbarea numelui dupa casatorie?

Legea romana nu obliga miresele sa isi pastreze numele de familie pe care il purtau inainte de casatorie, insa putine dintre ele aleg sa isi pastreze numele de fete.

Cele mai multe dintre doamne prefera sa isi asume numele sotului, in timp ce altele il alatura numelui de familie pe care il poarta deja. In aceste ultime cazuri, toate actele miresei trebuie schimbate intr-un anumit termen legal. Hotararea de a lua sau nu numele sotului dupa casatorie trebuie sa apartina doamnei, desi, desigur, trebuie sa tina cont si de parerea logodnicului sau.

schimbarea numelui dupa casatorie

Foto interior si prima pagina: Robert-Horvat, Shutterstock

Totusi, daca numele pe care il poarta este vital pentru cariera, miresele aleg sa nu il mai schimbe. O alta optiune pe care legea o permite este ca atat mirele, cat si mireasa sa isi adauge numele de familie al celuilalt, astfel incat dupa casatorie, Maria Ionescu si Andrei Popescu se vor transforma in Maria Ionescu – Popscu si Andrei Ionescu-Popescu. Indiferent de varianta numelui, aceasta va presupune, asa cum spuneam mai sus, o serie de acte schimbate.

Citește și:

Atunci cand au ajuns la un acord, cei doi viitori casatoriti declara in fata ofiterului de stare civila numele ales dupa casatorie, fie odata cu depunerea declaratiei de casatorie, fie ulterior, dar pana la momentul incheierii Daca intelegerea referitoare la numele de familie a intervenit dupa depunerea declaratiei, dar inainte de a se incheia casatoria, aceasta intelegere se consemneaza intr-o declaratie scrisa care se anexeaza la declaratia initiala.

Acte necesare pentru schimbarea numelui dupa casatorie

  • Cerere tip
  • Cartea de identitate si de alegator, daca exista
  • Certiicatul de nastere in copie si original
  • Certificatul de casatorie in copie si original
  • Acolo unde este cazul, certificatele de nastere ale copiiilor mai mici de 14 ani, in copie si original
  • Documentul care face dovada domiciliului. Daca cei doi casatoriti nu il au in proprietate personala, atunci trebuie sa fie insotiti de proprietare pentru a completa declaratia de luare in spatiu.
  • Chitantele aferente taxelor

Afla mai departe ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului de conducere dupa casatorie si ce acte sunt necesare pentru schimbarea pasaportului dupa casatorie

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.