Setari Cookie-uri

Nunta traditionala: Simboluri si semnificatii

Traditiile romanesti in ceea ce priveste nuntile sunt speciale prin simbolurile pe care le reprezinta si semnificatiile lor. Hai sa le redescoperim impreuna.

In ultimul timp am inceput sa renuntam la traditii, la obiceiuri si la tot ceea ce tine de o nunta traditionala. Mai mult, am inceput sa importam traditii si obiceiuri din alte culturi pentru ca ni se par mai interesante, sau mai amuzante.

Nu as vrea sa intelegeti gresit, nu sunt impotriva obiceiurilor imprumutate, ba chiar imi plac foate mult, insa cred ca o nunta romaneasca trebuie sa tina cont si de traditiile vechi care inainte erau respectate cu sfintenie.

Asadar, sa redescoperim impreuna semnificatiile si simbolurile nuntii traditionale romanesti.

1. Rochia de mireasa

Rochia de mireasa este unul dintre elementele principale ale unei nuntii. Ea atrage cele mai multe priviri si este o piesa centrala in ceea ce priveste nuntile traditionale. Conceptul rochiei de mireasa dateaza inca din cele mai vechi timpuri cand era reprezentata de un simplu voal transparent ce lasa la vedere goliciunea trupului.

Citește și:

In timp, rochiile de mireasa au devenit din ce in ce mai sofisticate, dar semnificatia a ramas aceeasi: puritate, inocenta si un nou inceput.

2. Accesoriile miresei

Accesoriile unei mirese sunt foarte importante pentru ca ele definesc tinuta si o pun in valoare, asadar hai sa vedem despre ce este vorba:

Ceva vechi: se obicei este vorba despre un obiect transmis din generatie in generatie pentru ca aceasta casnicie sa dureze.

Ceva nou: bijuterii noi sau orice alt accesoriu pentru a simboliza inceperea unui nou inceput.

Ceva de imprumut: obiectul imprumutat trebuia sa fie musai din aur pentru a simboliza putere si stralucire.

Ceva albastru: acest obiect simbolizeaza luna, ce este considerata protectoarea femeilor.

3. Tortul de nunta

Tortul de nunta este si el un simbol vechi, ce dateaza inca din Roma antica si semnifica noroc si fertilitate, de aceea tortul de nunta trebuie sa contina cat mai multe ingrediente.

Citește și:

4. Buchetul de mireasa

Florile simbolizeaza fertilitatea, panglicile reprezinta uniune, iar nodurile reprezinta legatura dintre cei doi parteneri.

5. Aruncatul cu orez

Acum nu se mai practica acest obicei, insa parintii nostri respectau si aceasta traditie care simboliza bogatie si fertilitate, bobul de orez fiind un cunoscut simbol al fertilitatii.

6. Voalul miresei

Voalul miresei este folosit pentru a pastra o urma de mister si pentru a ascunde frumusetea miresei ce poate fi rapita de anumite spirite rele.

7. Verighetele

Verighetele simbolizeaza uniunea perfecta si durabila pentru ca cercul este realizat perfect, si are o forma interminabila.

Sursa foto interior si prima pagina: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.