Setari Cookie-uri

5 secrete ale unei casnicii fericite

Nu exista o definitie universal valabila a fericirii in cuplu. Insa cei aflati intr-o casnicie pot afirma in unanimitate ca fericirea se intretine in timp cu multa munca si, mai ales, rabdare. Pana la urma, a fi fericit este o chestiune de alegere, mai degraba decat de noroc.

Specialistii au demonstrat ca asumarea angajamentului in favoarea casatoriei si reticenta puternica la ideea de divort au ajutat inclusiv partenerii nefericiti la un anumit moment sa ramana impreuna si sa isi recladeasca fericirea. In plus, cei care au ramas impreuna, depasindu-si problemele, au fost mult mai sanatosi, atat fizic cat si mental, mult mai fericiti din punct de vedere emotional, au parte de mai mult sex de calitate si sunt mult mai stabili financiar decat celibatarii ori cuplurile aflate in uniune consensuala.

Chiar si partenerii care considera ca au un mariaj fericit ar trebui ca din cand in cand sa isi evalueze relatia, sa observe daca exista probleme sensibile care necesita atentie si sa le rezolve inainte ca acestea sa erupa. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii casnicia fericita. Si chiar daca tocmai ai trecut printr-o despartire, merita sa le iei in calcul. Sigur te-ai gandit ca data viitoare vei avea grija sa iti alegi un partener mai bun, insa studiile facute de-a lungul timpului au aratat ca ai sansa cea mai buna la fericire cata vreme vei deveni tu insuti/insati un partener mai bun.

casnicie fericita Foto interior si prima pagina: Irina Braga, Shutterstock

Citește și:

1.Nu invinovati si nu critica

Aproape fiecare cuplu trece, cel putin o data, macar printr-o cearta mai serioasa. Desi se spune ca unele certuri sunt constructive pentru trainicia unui cuplu, atunci cand spiritele se incing prea tare, apar invinovatirile, criticile, poate si jignirile (este adevarat ca uneori neintentionat). Iar acestea nu sunt deloc bune in intretinerea fericirii maritale, dupa cum au demonstrat numeroase studii. Daca poti enumera cu exactitate cusururile partenerului, dar tie nu iti gasesti nici o vina pentru situatia conflictuala dintre voi, poate ca ar trebui sa te opresti o clipa, sa te uiti in oglida si sa reflectezi. Singura persoana pe care o poti controla esti chiar tu, impreuna cu gandurile, vorbele si faptele tale si consecintele care decurg din ele.

2. Creeaza, nu copia

In mass-media sau pe social media, suntem inundati de imaginile unor casnicii perfecte, la care inevitabil tanjim, pentru ca, peste ani, sa realizam ca de fapt nu au fost deloc asa si sa fim, pe aceleasi canale de comunicare, martorii disolutiei lor. Nu poti niciodata sa stii ce se intampla in spatele usilor inchise. In loc sa iti doresti un mariaj ca al vedetei preferate sau ca al vecinului de langa tine, fa tot posibilul si investeste-ti energia si aspiratiile in propriul mariaj. Cele mai fericite casatorii sunt acelea care evolueaza in timp, exact asa cum evoluezi tu, ca persoana.

Citește și:

3. Nu discuta in exces despre relatia dintre voi

Cuplurile fericite nu petrec prea mult timp discutand despre starea relatiei lor sau despre cum sa o managerizeze in mod constient. Barbatii, in mod special, nu sunt fanii acestor discutii, pe care le asociaza cu nefericirea in cuplu, culpa sau probleme maritale. Este de dorit sa fii mult mai empatic si mult mai putin critic cu partenerul tau, empatia reciproca aducand un plus de calm si intelegere in mariaj.

4. Conteaza calitatea, nu cantitatea

Un mariaj puternic si fericit necesita in mod constant o anumita o doza de intimitate. In ceea ce priveste viata sexuala, stabiliti cat de des este suficient pentru amandoi si faceti compromisuri, daca este nevoie. In casniciile fericite, specialistii au demonstrat ca, desi majoritatea partenerilor au raportat o scadere in timp a frecventei activitatii sexuale, aceeasi majoritate a concluzionat ca sunt satisfacuti de viata sexuala, uneori mult mai satisfacuti decat in primele stadii ale relatiei. Invatati cum sa va satisfaceti reciproc in dormitor; o viata sexuala implinita scade riscul bolilor cardiace, inlatura anxietatea si stresul, scade frecventa anumitor cancere la ambele genuri, imbunatateste stima de sine si asigura fericirea in casnicie.

Citește și:

5. Mentine o relatie pasnica si civilizata cu socrii

Se spune ca nu iti poti alege familia si nici familia extinsa. O data ce v-ati casatorit, trebuie sa va asumati si existenta unei relatii cu parintii partenerului de viata. Spre deosebire de familia naturala, cu care ai invatat in timp anumite tehnici care sa te ajute sa “supravietuiesti”, divergentele cu socrii sunt un pic mai stresante si mai provocatoare. Specialistii au demonstrat ca mariajul are de suferit atunci cand unul din soti se afla in conflict cu parintii partenerului. Daca apar neintelegeri, este bine sa le rezolvati cat de repede se poate, nu le lasati sa se amplifice de-a lungul anilor, pentru ca la un moment dat vor exploda; daca gresiti, cereti-le iertare, nu tineti ranchiuna si nu luati lucrurile personal. Indiferent cat de tare v-au suparat si cat de nesuferiti pot fi, macar un singur lucru l-au facut bine: au crescut persoana de care v-ati indragostit, si macar pentru asta trebuie sa le fiti recunoscatori.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.