Setari Cookie-uri

4 traditii de nunta care vor ramane mereu in trend

Traditiile dau culoare vietii si asigura continuitatea si, totodata, aprecierea pentru inaintasi.

Este adevarat ca deseori ni se par prafuite si pe alocuri frivole, insa au rolul lor bine determinat in a ne defini apartenenta la o anumita cultura sau societate. Nunta este probabil cel mai incarcat de traditii eveniment din viata unui om, neexistand momente din cadrul acesteia care sa nu aiba o bogata istorie in spate. De-a lungul anilor, convingerile religioase, cutumele sociale si culturale si-au pus amprenta asupra ceremoniei nuptiale, care a evoluat si a capatat noi valente. Insa exista anumite traditii care vor rezista probei timpului, cu siguranta. Iata cateva dintre acestea.

traditii de nunta
Foto: Galina Tcivina, Shutterstock

1. Tortul de nunta

Cea mai dulce parte a nuntii dateaza inca de pe vremea Greciei Antice, atunci cand cuplurile se serveau cu prajitura de susan, pentru a atrage fertilitatea, in timp ce nuntasii aruncau asupra lor cu grau sau orez. Brutarii romani, insa, au folosit faina de grau pentru a face mici prajituri, care se mancau in timpul ceremoniei. Mai tarziu, in Evul Mediu, se obisnuia ca invitatii la o nunta sa isi aduca propriile prajituri sau biscuiti, iar resturile care ramaneau se aranjau intr-o gramada inalta, urmand a fi servite celor mai saraci. Cu cat era mai inalta gramada, cu atat mai multa prosperitate aducea insurateilor. Se poate spune ca aceste constructii rudimentare de biscuiti si prajituri constituie “stramosul” tortului de nunta, asa cum il intalnim astazi. In zilele noastre, tortul de nunta poate avea look-uri diferite - de la cel clasic, supraetajat, invelit in marzipan, decorat cu trandafiri din pasta de zahar, pana la un “tort” de briose sau chiar de gogosi - insa ideea din spatele sau a ramas aceeasi: a imparti ceva dulce invitatilor reprezinta un simbol al uniunii dintre voi, iar acest lucru nu se va demoda niciodata.

Citește și:

2. Buchetul de mireasa

De-a lungul istoriei, miresele intotdeauna au fost impodobite cu flori sau au purtat buchetele de plante aromatice pentru a alunga spiritele malefice si pentru a simboliza iubirea si fidelitatea (Roma Antica). Cu timpul, ierburile, granele si plantele aromatice – cum ar fi usturoiul – au fost inlocuite cu flori, care simbolizau fertilitatea si iubirea netarmurita. Fiecare floare are o anume insemnatate, intr-o anumita cultura. De pilda, in Hawaii, mirii poarta ghirlande de flori (Lei) in jurul gatului, iar in India, mirii poarta florile sub forma de cununa. In prezent, buchetul de mireasa reprezinta modalitatea ideala de a aduce o pata de culoare tinutei acesteia, si se poate armoniza perfect cu floarea de la butoniera mirelui. Este bine de stiut ca florile naturale nu reprezinta singura optiune valabila – in prezent sunt din ce in ce mai solicitate florile artificiale, care iti permit sa pastrezi buchetul pentru totdeauna, exact asa cum arata in ziua nuntii, si chiar sa il dai mai departe viitoarelor mirese (de exemplu, fiicei sau nepoatei). Gandeste-te la ce traditie minunata ai putea incepe!

Citește și:

3. Verighetele

Inca de pe vremea Egiptului Antic, inelele au reprezentat simbolul iubirii eterne. Se considera ca faraonii au folosit pentru prima data inelele circulare, ca o forma fara de inceput si fara de final, ca simbol al eternitatii. Insa verighetele de nunta au fost utilizate pentru prima data in cadrul traditiilor nuptiale in vremea romanilor, ca un simbol public care onora institutia mariajului. Primele verighete nu erau altceva decat simple verigi din fier, insa tendinta a evoluat, astfel ca Evul Mediu acestea erau deja din aur, incrustate cu pietre pretioase. In zilele noastre, verighetele de diferite forme si dimensiuni, din aur, argint sau platina, incrustate sau nu, reprezinta acelasi simbol fizic al asumarii angajamentului si al iubirii, la care nu se va renunta niciodata. Exista si alte variante de ilustrare a dragostei si devotamentului, incepand de la orice alta bijuterie, pana la tatuaje simbolice – ideea este sa pastrezi cat mai aproape de tine ceva care sa iti aminteasca in permanenta de sufletul-pereche.

Citește și:

4. Toastul cu vin/sampanie

De-a lungul istoriei, deliciile bahice s-au impletit armonios cu orice ocazie de a sarbatori. In multe civilizatii, vinul a reprezentat simbolul vietii, iubirii, vitalitatii si abundentei. Bautul din aceeasi cupa reprezenta deseori cea mai intalnita metoda de a marca intimitatea intre oameni. Simbolistica religioasa, cu transformarea apei in vin, ca miracol infaptuit de Iisus la Nunta din Cana Galileii, a dus mai departe traditia impartasirii cu vin si paine a mirilor in cadrul ceremoniei religioase din ziua de astazi.

Foto prima pagina: Robert-Horvat, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.