Setari Cookie-uri

Sexul ciresilor

Neconventional si socant, Sexul ciresilor transforma imaginatia in spectacol si limbajul in pariu.

Nume carte: Sexul ciresilor

Autor: Jeanette Winterson

An aparitie: 2009

Pret: 12,45 lei

Produs disponibil pe site-ul Elefant.ro

Romanele lui Jeanette Winterson sunt traduse in peste treizeci de tari. Sexul ciresilor a fost recompensat cu E.M. Forster Award de catre American Academy of Arts and Letters. Neconventional si socant, Sexul ciresilor transforma imaginatia in spectacol si limbajul in pariu.

Scriitoarea denunta legile patriarhale ca insuficiente, mincinoase si pline de cruzime, aducand in prim-plan personaje bisexuale, hibride, care joaca X si 0 in marginea tuturor tratatelor de biologie sau de morala. In Anglia secolului al XVII-lea, un rege e decapitat cat ai zice peste, politica se face la bordel si nimic nu starneste mai multa uimire decat vederea unui ananas.

Aici incepe viata lui Jordan, printre mirosurile grele ale Tamisei, pe malul careia isi mestereste micile corabii de lemn. Mama lui adoptiva, Femeia cu Caini, este o creatura monstruoasa, cu un vocabular pestrit si o slabiciune pentru prostituate.

Citește și:

O viata de familie dusa in zona grotescului tandru, o poveste de un suprarealism firesc, caci insolitul intra in ordinea lucrurilor. Jordan se face explorator si pleaca in calatorii scrise cu cerneala simpatica, strabatand orase pustiite de molima iubirii, in cautarea unor specii nestiute si a celei de-a Douasprezecea Printesa Dansatoare, care i-a furat inima. Pana la ea insa, afla povestile celorlalte unsprezece surori, tot atatea viniete pe tema violentei mitice dintre sexe.

Nascuta in 1959, la Manchester, Jeanette Winterson este crescuta de o familie de evanghelisti penticostali, in oraselul Accrington din Lancashire. La cincisprezece ani, adolescenta - pe care parintii o destinasera unei cariere de misionariat in Africa - isi paraseste caminul. Stabilita la Londra, incepe sa scrie si, la douazeci si trei de ani, termina prima carte, cu o pronuntata tenta autobiografica, Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit). Publicat in 1985, acest roman ii aduce lui Winterson Whitbread First Novel Award.

Citește și:

Tot in 1985 publica Boating for Beginners. Pasiunea (The Passion), al treilea roman al ei, este distins in 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexul ciresilor (Sexing the Cherry, 1989) este recompensat cu E.M. Forster Award. Urmatoarele romane - Scris pe trup (Written on the Body, 1992), Gut Symmetries (1997), Art & Lies (1994), The PowerBook (2000), Lighthousekeeping (2004), aflat in 2005 pe lista scurta la Commonwealth Writers’ Prize, si Stone Gods (2007) - confirma extraordinara originalitate si forta literara ale autoarei.

In anul 2006 Jeanette Winterson a fost distinsa cu ordinul Ofiter al Imperiului Britanic.

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.