Setari Cookie-uri

Casa de piatra sau... reciclabila?

Orice cuplu ce urmeaza sa se casatoreasca se gandeste si la casa unde cei doi isi vor intemeia familia, unde vor dormi in fiecare noapte si unde ar trebui sa gaseasca un refugiu de relaxare, armonie si voie buna.

Orice cuplu ce urmeaza sa se casatoreasca se gandeste si la casa unde cei doi isi vor intemeia familia, unde vor dormi in fiecare noapte si unde ar trebui sa gaseasca un refugiu de relaxare, armonie si voie buna.

Pentru toate acestea ar trebui ca locuinta sa corespunda unor standarde ce asigura un trai decent cel putin. O casa ideala ar trebui sa nu coste foarte mult la constructie si de asemenea sa necesite putine cheltuieli pentru a fi locuita: incalzire, racire, apa, canalizare, curent electric etc.

Daca expresia “casa de piatra” ne duce cu gandul la o locuinta durabila, in zilele noastre ar putea deveni un adevar. Arhitectii moderni ne propun casele ecologice si... reciclabile.

Case ecologice si reciclabile

Acum aveti la dispozitie si alte optiuni pentru a va intemeia un camin. Daca la noi in tara inca mai exista case din lemn sau din chirpici, sa nu va imagniati ca acestea sunt neaparat ecologice (spre exemplu sobele din aceste case). Ideea de casa ecologica se aseamana cu cea a caselor pasive, care au un schimb destul de mic cu mediul inconjurator, mentinand temperatura constanta spre exemplu. Insa casele ecologice sunt construite din materiale reciclabile, spre exemplu din pamant presat. De asemenea aceasta nu elimina noxe in mediul inconjurator care pot fi daunatoare pentru cei care locuiesc in ea (cum ar fi acoperisul din tigle ce contin azbest).

Citește și:

Noxele sunt generate de procesele de incalzire, de materialele de constructie sau de operatiuni generatoare de poloare, de lipsa de filtrare a apei, canalizare etc. Este adevarat ca sunt necesare costuri mai mari pentru constructia unei astfel de locuinte, insa pierderile se vor recupera in timp pentru ca o astfel de casa are la baza energii naturale si mai putin pe cele furnizate de marile companii sau de stat (curent electric, apa potabila, incalzire etc). Astfel costurile intretinerii sunt mult mai mici decat in cazul unei locuinte clasice.

O alta caracteristica a casei ecologice este ridicarea acesteia cu materiale ecologice si reciclabile. Astfel ca oricand puteti refolosi materialele investite. De asemenea sunt aduse o serie de tehnologii interesante, cum ar fi geamuri care reflecta soarele si anuleaza efectul de sera pe care acestea il produc, ca mai apoi sa fie necesara racirea camerelor folosind aer conditionat. Fiind bine izolata, o casa ecologica isi mentine timp indelungat temperatura, fiind bine izolata, in felul acesta nefiind necesara folosirea continua a mijloacelor de mentinere a temperaturii in casa. In plus, casa ecologica inseamna umbrire rapida atunci cand este cazul, circuit electronic cu autocelule astfel incit anumite perdele se trag pentru a reflecta razele soarelui.

Citește și:

Daca pana acum am exploatat fara masura resusrsele naturale, noile tehnologii se nasc in scopul protectiei naturii.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.