Setari Cookie-uri

Nunta muta

Scenariul acestui proiect cinematografic izvoraste dintr-o intamplare reala, petrecuta undeva la granita Realitatii cu Imaginarul.

"Scenariul acestui proiect cinematografic izvoraste dintr-o intamplare reala, petrecuta undeva la granita Realitatii cu Imaginarul.
Martor - monumentala, tacuta si cinica insasi Istoria.
Cred ca umanitatea datoreaza prezentului, macar pentru a inlatura mirarea si uluiala, explicatii, fie ele si cinematografice, despre ranile de pe trupul trecutului, pentru ca niciodata ,, somnul natiunilor" sa nu mai nasca asemenea situatii monstruoase.
Imi propun un film care sa vorbeasca lumii, cu duiosie si romantism despre dragoste intr-un spatiu nascator de vesnicie.
Imi propun un film care sa vorbeasca lumii despre dictatura si consecintele ei in plan comunitar si, respectiv, familial.
Va fi un film despre viata, moarte si adevar.
Va fi un film cu mult umor.
Imi doresc un film care sa placa in egala masura, batranului si copilului, prostului si inteleptului, profanului si initiatului. Este, dupa parerea mea, suprema desfatare a creatorului de arta in raportul lui unilateral cu receptorul." - Horatiu Malaele

Citește și:

Actiunea filmului ne transmite o gama larga de trairi. O echipa de filmare vine intr-un sat izolat sa faca un reportaj despre fenomene paranormale. Spre surprinderea reporterilor, satul este populat numai de femei batrane, in doliu. Primarul satului le spune povestea locului, intamplata in primavara lui 1953. Ana si Iancu sunt de atata vreme impreuna, ca a inceput sa le iasa vorbe. Tatal Anei se hotaraste sa puna piciorul in prag si, dupa o discutie aprinsa, purtata la circiuma satului, Iancu o cere de nevasta.

Din motive tehnice, nunta este fixata intr-o joi, pe 9 martie. Atmosfera bucolica din sat este umbrita de manevrele zilnice pe care un regiment sovietic de tancuri le face intr-un poligon din apropiere.
Cei doi tineri isi vad de iubirea lor, tot mai fizica. Singurul eveniment dramatic care precede nunta, este moartea Smarandei, fosta logodnica a lui Iancu, in urma unui viol bestial. Dupa inmormantare, pregatirile de nunta incep cu motoarele in plin, ca pentru un ospat pantagruelic.
La nunta participa cateva zece de oameni. Atmosfera e intretinuta de un taraf de lautari invalizi de razboi, scapati de la Cotul Donului. Cand petrecerea, tinuta in batatura casei, se afla in plina desfasurare, primarul satului, impreuna cu comandantul regimentului de tancuri, anunta moartea lui Stalin si declararea doliului international de 7 zile.

Citește și:

Mesenilor li se acorda o ora ca sa paraseasca petrecerea. Disperat ca li se strica bucatele pregatite pentru nunta si ca trebuie sa-si expedieze rudele acasa, socrul mic are ideea sa continue nunta in interiorul casei, captusind-o, pe dinafara, cu scanduri pentru ca din interior sa nu razbata niciun sunet. Nuntasii se prefac ca pleaca, pentru a insela vigilenta primarului si, dupa ce acesta dispare din campul vizual, se intorc cu totii. Petrecerea se reia pe muteste, ca o pantomima intr-un muzeu al figurilor de ceara. Cu trecerea timpului, pe masura ce bautura incepe sa-si faca efectul, mesenii uita de tacerea pe care si-au impus- o, si nunta muta devine o petrecere in toata regula. La apogeul petrecerii - cand se aduce tortul miresei - turela unui tanc sovietic intra in incapere. In casa navalesc soldatii, care se napustesc cu bestialitate asupra nuntasilor. Toti barbatii sunt imediat deportati intr-un lagar de munca. Mireasa isi va revedea mirele peste 13 ani, cand acesta, eliberat, se intoarce sa moara acasa.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.