Orice cuplu care se casatoreste sufera o schimbare reprezentata de acea pace psihica si sufleteasca data de ideea ca il va avea alaturi pe cel iubit toata viata si se bucura de multumirea sufleteasca a unei familii intemeiate. Tocmai datorita sensului spiritual pe care casatoria il are se considera ca un cuplu trebuie sa fie unit si in fata lui Dumnezeu, primind binecuvantarea Bisericii.

Cand NU se fac nunti in 2016?


Conform celei de-a noua porunci a Bisericii Crestine, nuntile nu se pot savarsi in urmatoarele zile si perioade:

• In cele patru mari posturi ale anului: Postul Sfintelor Pasti (2 martie - 18 aprilie 2009), Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (15-28 Iunie 2009), Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie).

• In zile ca: miercurea si vinerea, Ziua Crucii (14 septembrie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), in Duminica Rusaliilor. Nuntile nu se fac in aceste zile pentru ca petrecerea de nunta nu corespunde atitudinii de pocainta si infranare pe care o impune postul

• In saptamana branzei (sau saptamana alba), care este socotita ca vreme de pregatire pentru post.

• In saptamana luminata (dintre Duminica Pastilor si Duminica Tomii)

• In perioada dintre dintre Craciun si Boboteaza, precum si in ajunul tuturor praznicelor imparatesti.

• In saptamana lasatului de carne (23-29 martie 2009)

Cine are dreptul la dezlegare?

Savarsirea cununiei religioase in zilele interzise de Biserica este ingaduita rareori si dezlegarea se face numai pentru acele cupluri care au motive foarte bine intemeiate pentru a se cununa in timpul postului sau a zilelor “interzise”. Astfel de motive pot fi spre exemplu: plecarea in strainatate in scurt timp, eventual aparitia unui copil (in situatia in care s-a dat dezlegare prin logodna) sau orice alta motivatie ce impune savarsirea cat mai repede a cununiei religioase.

Dezlegarea la casatorie?

In general dezlegarea o primiti de la arhiereu, insa cel mai bine este sa discutati cu preotul vostru duhovnic pentru a afla mai multe detalii privind modul in care va puteti rezolva situatia, fiind diferente de la regiune la regiune. Atentie insa, cununia religioasa primeste dezlegare, ci nu petrecerea de dupa Dezlegarea se ofera doar dupa promisiunea ca nu veti face o petrecere de nunta imediat dupa sau in alte perioade in care nu se fac nunti. Unele cupluri promit fals, in sensul ca accepta dezlegarea la casatorie in urma promisiunii de mai sus, insa nu se tin de cuvant. Superstitiile spun ca ar fi rau sa faci nunta in zilele in care Biseric le interzice.

Un articol de Iulia Dibu

Secretele targurilor de nunti: Ce trebuie sa stie o viitoare mireasa
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: