Cu toate ca fiecare popor sau chiar trib avea obiceiurile lui, totusi ideea de casatorie a cuprins rapid majoritatea populatiilor.

4 traditii de nunta care vor ramane mereu in trend

Aceasta raspandire a ceremoniei prin care o femeie isi lega viata de destinul unui barbat nu a avut la baza motive sentimentale ci pur politice sau economice. Desi suna revoltator, casatoriile se efectuau fie pentru bani, fie pentru statutul social, fie datorita motivelor politice etc.

Din pacate femeile nu erau privite ca un element important al societatii si cred ca nu este cazul sa detaliez aceasta idee, gospodaria si cresterea copiilor fiind ocupatia lor principala.

Casatoria ca institutie a aparut cu mult inaintea crestinismului si era bazata, cum am spus mai sus, pe interese sociale, economice, politice etc. Ca drept dovada femeia reprezenta mai mult un obiect de scimb pentru avere sau zestre. Daca fata apartinea unei familii instarite sau cu un statut social inalt era casatorita doar cu un barbat de pe aceeasi treapta sociala sau una chiar mai inalta, niciodata insa cu un om de rand.

In Roma Antica insa obiceiurile casatoriei erau mai frumoase. Erau jocuri ce sustineau relatiile de cuplu, spre exemplu in fiecare an se organiza in centrul orasului o tombola astfel incat intr-un recipient mare toate fetele puneau biletele cu numele lor si baietii extrageau un nume, iar fata al carei biletel era extras ramanea impreuna cu acel baiat un an de zile. De cele mai multe ori aceste relatii se si oficializau. In cadrul ceremoniei de casatorie cei doi isi daruiau un inel, echivalentul inelului de logodna sau al verighetei din zilele noastre, care se punea pe degetul inelar al mainii stangi pentru ca se credea ca pe acolo trec vase sanguine ce duc direct la inima. Datina s-a pastrat pana in zilele noastre si datorita faptului ca verighetele simbolizeaza promisiunea dragostei eterne se pare ca a fost adoptata de aproape toate popoarele ca traditie ce face parte din cununia religioasa.

In vremurile mai grele in care ciuma distrugea multe familii, lasand copiii doar cu un singur parinte, a fost acceptata poligamia. Astfel unchiul se casatoarea cu vaduva fratelui sau pentru a asigura cresterea copiilor.

In alte vremeuri casatoriile se faceau in secret (tocmai datorita implicarii sentimentale a celor doi indragostiti) fara macar a fi nevoie de martori. Pentru ca aceste casatorii in secret au luat amploare Consiliul de la Trent a ordonat ca nici o casatorie sa nu se mai savarseasca fara un preot si prezenta obligatorie a doi martori. De atunci nunta a inceput sa capete importanta casatoriilor actuale, incet-incet traditiile au fost preluate de la un popor la altul, iar obiceiurile de a purta ceva vechi, ceva nou, ceva imprmutat, ceva albastru iar culoarea rochiei de mireasa sa fie alba ca simbol al puritatii si virginitatii au fost imprumutate din ceremoniile celtice si ritualurile hinduse.

In timpul Renasterii casatoriile erau precedate de o pregatire religioasa, ca o initiere in tainele relatiei de cuplu, astfel tinerilor ce urmau sa fie casatoriti li se citeau lecturi cu subinteles timp de doua saptamani inaintea nuntii.

In zilele noastre casatoria a dobandit mai multa libertate si se face intre oameni de diferite varste, statut social si apartenenta religioasa, insa inca sunt casatorii motivate de interesul financiar.

Obiceiuri de nunta la care poti sa renunti
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: