Dupa minunatele momente petrecute in cadrul petrecerii de nunta, urmeaza o perioada in care se considera ca va este permis orice. Va puteti iubi fara limite, fara prejudecati, caci in fata Domnului va este permis. De ce aceasta? Pentru ca dupa casatorie, la o saptamana sau o luna (daca plecati imediat in luna de miere) va trebui sa va intoarceti in fata altarului impreuna cu nasii pentru a arde lumanarile de nunta intru binele si sanatatea voastra.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

Obiceiul dateaza de acum sute de ani, nestiind exact de unde a luat nastere. Fiind de bun augur, oamenii l-au adoptat rapid in toate zonele, astfel ca astazi se mai practica inca. Din pacate insa cuplurile moderne, din lipsa de timp sau alte motive nu mai ajung la o a doua prezentare in biserica impreuna cu nasii.

Nu este obligatoriu sa mergeti in aceeasi biserica in care v-ati cununat, insa este mai practic asa. In general in perioada nuntilor bisericile sunt asaltate de cuplurile ce urmeaza sa se casatoreasca, astfel s-ar putea ca preotii sa nu aiba timp sa va tina slujba de iertare a pacatelor. Pentru a evita aceste inconvenente este mult mai practic sa vorbiti dinainte cu preotii, in aceeasi convorbire cand stabiliti data cununiei religiase. In felul acesta v-ati asigurat rezervarea slujbei si totodata va veti simti obligati sa va prezentati. Nu uitati sa aveti nasii alaturi cand stabiliti datele exacte, ca acestia sa se poata prezenta in fata altarului odata cu voi.

In general in cadrul acestei prezentari in fata altarului se va tine o slujba pentru iertarea pacatelor din cuplu, pentru binecuvantare, pentru initierea responsabilitatii nasilor asupra invatamintelor pe care trebuie sa le ofere finilor si de asemenea pentru sanatatea si fericirea casatoritilor. Cum ne-am obisnuit cu totii, slujbele bisericesti difera uneori de la o regiune la alta. Cel mai bine este sa discutati dinainte cu preotii cum va decurge slujba, cat dureaza, ce anume trebuie sa aveti cu voi (spre exemplu sa nu uitati lumanarile cu care v-ati cununat) etc. Stabiliti exact ce anume veti avea de facut si care este succesiunea evenimentelor din cadrul slujbei.

In general se lasa in biserica o parte din lumanarile de cununie (un sfert din acestea de obicei, insa exista varietati de traditii). Ceara va fi folosita pentru obtinerea altor lumanari ce vor fi arse de credinciosi intru mantuirea sufletului.

Din pacate din ce in ce mai multe cupluri nu mai ajung dupa casatorie in fata altarului impreuna cu nasii asa cum este de cuviinta, iar relatiile dintre casatoriti si nasii lor sunt de multe ori unele superficiale, acestia din urma nereusind sa isi implineasca menirea de a-i povatui pe finii lor despre cum se sporeste armonia in familie.

Traditiile care se succed in cadrul unei nunti romanesti
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: