Setari Cookie-uri

7 obiceiuri si traditii de nunta romanesti

Atunci cand v-ati hotarat sa organizati nunta si incercati sa va imaginati cum ar fi, sa va creati scenarii care care se deruleaza aevea in mintea vostra, realizati ca totusi sunt unele traditii de care poate ar trebui sa le stiti macar. Insa care sunt principalele obiceiuri si traditii ale nuntilor romanesti?

Atunci cand v-ati hotarat sa organizati nunta si incercati sa va imaginati cum ar fi, sa va creati scenarii care care se deruleaza aevea in mintea vostra, realizati ca totusi sunt unele traditii de care poate ar trebui sa le stiti macar. Insa care sunt principalele obiceiuri si traditii ale nuntilor romanesti?

iesirea din biserica Va propunem sa aflati despre 7 obiceiuri si traditii de nunta vechi de pe meleagurile noastre.

1. Petitul
Cel putin in cadrul nuntilor rurale petitul se practica. Tanarul vine impreuna cu tatal sau sau cu cativa prieteni la parintii fetei unde o va cere de sotie. Pentru acest eveniment, familia fetei organizeaza o masa fastuoasa. Aceasta denota clar ca hotararea de nunta a fost luata inainte, insa petitul este o formalitate pe care cel mai mult o apreciaza, in general, parintii fetei, simtindu-se astfel respectati.

2. Fedelesul
Aceasta este o petrecere care se face in seara de dinaintea nuntii la casa miresei si la care participa toti prietenii celor doi viitori miri. Totodata invitatii lucreaza ornamentele de nunta, bradul miresei, dar si danseaza, discuta, se distreaza.

Citește și:

3. Bradul miresei
Bradul miresei este una dintre cele mai cunoscute traditii, insa acum rar se mai pastreaza. Dimineata, ginerele impreuna cu prietenii apropiati impodobesc doi brazi (sau continua impodobirea pe care au inceput-o cu o seara in urma). Brazii se impodobesc cu panglici, fructe, flori si chifle. Apoi brazii sunt purtati cu chef si distractie de tinerii necasatoriti pana la casa nasilor si a miresei. Bradul este simbolul tineretii si al vigorii, al puterii si dainuirii, iar impodibirea lui simbolizeaza belsugul in familia ce urmeaza sa fie intemeiata.

4. Barbieritul mirelui
Acest obicei are loc simultan cu cel al gatitului miresei. Cavalerii de onoare sunt cei care executa acest obicei. Mirele este asezat pe un scaun, cu bani sub picior si nu trebuie sa-l lase pe lautar sa-i ia banii. Acest obicei este ca un simbol al pregatirii barbatului de nunta.

Citește și:

5. Imbracatul miresei
Mireasa este gatita la ea acasa de domnisoarele de onoare. La finalul gatitului, nasa ii leaga voalul si ii pune diadema. Ca si in cazul barbieritului mirelui, acest obicei are simbolul de a pregati fata sa devina mireasa, sa devina femeie.

6. Hora miresei
Nuneasca sau hora miresei se danseaza acasa la mireasa, prilej in care soacra mica imparte cadouri nasilor si socrilor.

7. Ruperea turtei
Nasa comanda (si plateste) o turta impodobita, cu impletituri si diverse alte ornamente pe care o va rupe deasupra capului miresei si apoi o va imparti invitatilor sa o manance. Se spune ca ar aduce noroc celor care mananca din ea si acest obicei a ramas de-a lungul timpului, fiind apreciat ca datand inca din vremea romanilor.

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.