Setari Cookie-uri

Ai fost vreodata la Venetia?

Venetia este o ciudatenie, o himera, o razvratire a pamantului care se opune apei, care vrea sa mai ramana la suprafata inainte de a se intoarce acolo unde ii e locul (in apele lagunei). Venetia este o minune, un dar neasteptat facut de un pamant prea sarac, care nu avea nimic altceva de daruit oamenilor. Si atunci le-a daruit Venetia, sa se minuneza cateva secole, pentru ca mai apoi sa se intrebe daca a fost reala.

O data cu caderea Bizantului sub turci la 1453, Venetia va cunoaste o mare si lunga influenta maura si otomana in arhitectura.

Destinul Venetiei e strans legat de cel al Bizantului(si in bine si in rau).In bine: la infiintarea Universitatii din Venetia(la 1100) au fost adusi oameni de cultura si invatati din Constantinopol, care au contribuit prin faima lor la ridicarea faimei Venetiei.Dar, la 100 de ani dupa aceea, fiind in concurenta cu Bizantul, cu bogatiile si renumele acestuia, Venetia se aliaza cu Genova si cavalerii cruciati.Sub pretextul unei cruciade pornite in scopul eliberarii Ierusalimului de sub musulmani, venetienii cuceresc mai intai Constantinopolul si il prada, trimitind pe mare coloane, obiecte din palatul imperial, bucati din zidurile de aparare.

In secolul XIX(1812) vine randul Venetiei sa fie cucerita de catre Napoleon, care face din aceasta fapta o mandrie nationala.Stindardul Frantei flutura in piata San Marco.

Citește și:

Dincolo de istoria scrisa a acestui oras, ramane acea istorie nescrisa dupa care tanjeste gandul fiecarui vizitator.Aceasta istorie e vie, palpita, traieste in fiecare val care leagana gondolele, care se zbate de treptele din piata San Marco.

Locuri de vizitat si povesti de ascultat in Venetia:

1.Piata San Marco e centrul si inima Venetiei.Are in perimetrul ei cea mai mare concentrare de cultura si bogatie din intreaga laguna.Pe o latura e Palatul Dogelui, in continuarea acestuia a Biserica San Marco, in fata lor, incomodandu-le parca, se afla Campanilla(clopotnita), Logetta(loc de intruniri, sala de conferinte), Biblioteca Marciana.

2. Si daca ai ajuns la "cetatea lagunara", atunci cu siguranta nu se cuvine sa ocolesti Biblioteca Nazionale Marciana, una dintre cele mai importante colectii de carte din Italia, din Europa si din lumea intreaga, constituita pe o donatie de manuscrise, pergamente si documente oferita Serenissimei de insusi Petrarca, divinul, cel indragostit de prea frumoasa Laura. Acolo, la Biblioteca Marciana, dupa un interviu cu "dottore Marino Zorzi", directorul institutiei, admirator al lui Iorga si al romanilor, a fost daruita Academiei Romana o lucrare bibliografica monumentala: "Arte della cucina e alimentazione nelle opere a stampa della Biblioteca Nazionale Marciana dal XV al XIX secolo", de o valoare inestimabila.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.