Cinque Terre – acesta este numele purtat de cinci orase izolate pe coasta de nord vest a Italiei. Valoarea lor turistica, enorma de altfel, sta in peisajele incredibile, in inaccesibilitatea satelor si in traditioanalul extrem de bine conservat. Cele cinci localitati – considerate perle ale coastei italiene – sunt parte a unui Parc National din 1999 si se afla pe listele Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO inca din 1997. Cinque Terre este una dintre cele mai spectaculoase coaste ale Mediteranei – de fapt, este atat de spectaculoasa inca pe mare parte din lungimea ei nu s-a construit nici pana azi un drum care sa uneasca toate cele cinci localitati.

Mai putin cunoscuta de turistul obisnuit si inaccesibila maselor, Cinque Terre este un paradis al turistului indragostit de spectaculos, peisaje mirifice si traditii. Accesul rutier este destul de greoi si se face prin spatele falezelor, dar majoritatea turistilor prefera trenul – accesul feroviar fiind mult mai facil.

Cele cinci “perle” ale coastei

Monterroso, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore sunt cele cinci orase ridicate de-a lungul secolelor pe o coasta atat de abrupta incat construirea unei sosele aici nu a fost niciodata posibila. Cele cinci perle sunt conectate de o cale ferata iar garile lor se afla acolo unde drumul de fier iese din tunelurile muntilor. Cuvintele pot cu greu ilustra frumusetea acestor locuri. Stancile abrupte strajuiesc Mediterana care, in aceste locuri, are o culoare mai albastra decat nuantele cerului. Tot aici este si paradisul celor pasionati de yachturi, scufundari sau sarituri de la mare inaltime.

Parcul National Cinque Terre

In general, turistii care aleg sa vada aceasta parte de lume pornesc din Monterroso del Mare si strabat – cu piciorul sau cu trenul – distanta dintre toate celelalte sate de pe coasta. O astfel de excursie este destul de solicitanta si nu se adreseaza celor mai comozi dintre noi. Cea mai mare atractie a zonei este reprezentata de peisajele absolut fascinante care i-au lasat fara cuvinte pe majoritatea turistilor impatimiti. Multe dintre trasee sunt insa accesibile numai cu piciorul si de accea o asemenea excursie poate fi, din punct de vedere fizic, destul de solicitanta. Spre exemplu, pentru a ajunge in Coringlia trebuia ca, din Vernazza, sa urci pe Lardarina – o drum cu 377 de trepte sapate in stanca. Toate cele cinci sate de pe coasta de nord vest a Mediteranei dateaza de la inceputul mileniului trecut. Ocupatia de baza a locuitorilor este agricultura si pescuitul. Vernazza, Corniglia, Manarola sunt recunoscute pentru plantatiile de vite de vie si maslini.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: