Setari Cookie-uri

Luna de miere in Venetia, San Marco - Frumusete pura

Printre cele mai originale scoli de arhitectura, se numara cea venetiana, ce se evidentiaza printr-un specific puternic intiparit, un exemplu de o splendoare aparte fiind Piata San Marco. San Marco, frumusete si monumentalitate

Piata se defineste prin pitoresc si monumentalitate, pitorescul regasindu-se in miscarea apei si in reflectiile multiple realizate de iregularitatile arhitecturii, San Marco, frumusete si monumentalitatein vreme ce monumentalul se afla, deasupra tuturor in faimoasa piata. Vazuta ca un intreg, piata, cu numarul impresionant de arce, provoaca o senzatie de frumusete, ca si rezultat al ordinii ritmice nefiresti.

Ansamblul reprezentativ al Venetiei este format din Piazza San Marco si Piazzetta, fiind realizat treptat, in cateva sute de ani. Piata prezinta, ca si Piazzetta, un plan trapezoidal, fiind flancat pe contur de constructii ce se deschid prin portice si logii, marcand, astfel, legatura dintre interior si exterior, plastica arhitecturala abordata fiind dinamica si vioaie, prin decoratiile si ritmul arcadelor, ce se multiplica la etajele superioare. In axul pietei se afla Catedrala, care, cu cele 5 cupole ale sale, constituie, prin caracterul static al propriului volum, nucleul ansamblului.San Marco, frumusete si monumentalitate Coloanele Bazilicii cu deschideri la baza domina intregul ansamblu si contribuie la ritmul alert al pietei. Legatura dintre piete este punctata prin existenta campanilului, care imobilizeaza compozitia celor doua spatii adiacente comunicante. Acesta este un pivot intre cele doua piete si evidentiaza trecerea de la piata la piazzetta, aflandu-se, prin verticalitatea sa, in antiteza cu dominanta orizontala a Palatului Dogilor. Turnul Orologiului sustine axul piazzettei, constituind o cale de acces dinspre oras, si se continua in piata alaturi de constructia Procuratiilor Vechi.

Photo by Mitko Denev, Flickr
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 August 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.