Setari Cookie-uri

Sindromul Cavalerului Alb: Iubirea care inseamna a-l salva pe celalalt

Sindromul Cavalerului Alb este cat se poate de real in psihologie si poate fi observat atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Cavalerul Alb este atras cu precadere de persoanele care au o incredere in sine scazuta, se afla in circumstante defavorabile, au fost ranite de altii sau prezinta semnele unor alte vulnerabilitati. Intentiile Cavalerului Alb nu sunt rele, insa nici realiste sau sanatos fondate.

Cavalerul Alb intuieste cel mai bine cand o persoana se afla la ananghie sau intr-o situatie dificila si ii place sa joace rolul umarului pe care acea persoana poate plange. Cavalerul Alb este atras cu precadere de persoanele care au o incredere in sine scazuta, se afla in circumstante defavorabile, au fost ranite de altii sau prezinta semnele unor alte vulnerabilitati. Intentiile sale nu sunt rele, insa nici realiste sau sanatos fondate. Cavalerul Alb, chiar fara sa constientizeze acest lucru, urmareste sa lege relatii de iubire cu aceste persoane, sperand ca dragostea pe care le-o poarta le va ajuta sa se schimbe, le va da un simt al identitatatii, le va face mai puternice. Chiar daca nu sunt... Sindromul Cavalerului Alb: Iubirea care inseamna a-l salva pe celalalt

Astfel de relatii nu sunt insa scutite de colaps sau esec. Relatia cu un Cavaler Alb se poate transforma intr-o relatie codependenta si nesanatoasa atunci cand acesta ajunge sa se preocupe numai de nevoile partenerului, ignorandu-le pe cele proprii, cand (chiar si fara sa vrea, fara sa constientizeze) declanseaza un comportament abuziv sau autodistructiv din partea partenerului, cand majoritatea deciziilor, hotararilor sau a responsabilitatilor devin exclusiv preocuparea sa.

De asemenea, se poate vorbi si de o oarecare complementaritate a comportamentului Cavalerului Alb cu comportamentul domnisoarei aflate la ananghie. Impulsul instinctiv de a salva al Cavalerului Alb aparent pare a se potrivi de minune cu tendinta de victimizare a domnisoarei, permitandu-se si ingaduindu-si reciproc existenta, insa intr-o relatie de lunga durata, aceste comportamente pot conduce spre dependenta emotionala si financiara. Nici Cavalerul Alb si nici Domnisoara la Ananghie nu sunt persoane care contureaza, hranesc, definesc si intretin o relatie, ci persoane care lasa relatia lor sa ii defineasca, sa ii intretina, sa ii hraneasca si sa le contureze personalitatea.

Sursa: Garbo.ro
Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:

Complexul psihologic al Cenusaresei - Independenta inca sperie!
Portretul mamei narcisiste -Cand iubirea de sine devine maligna
Adevarul psihologic despre barbati: 3 curiozitati masculine

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.