Traim in Romania: Cum se impune Contractul Prneuptial?

Traim in Romania: Cum se impune Contractul Prneuptial?
Kudika
29 Septembrie 2011

Noul Cod civil are in vedere trei regimuri: regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale.

Noul Cod civil are in vedere trei regimuri: regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale. Alegerea unui alt regim juridic decat cel al comunitatii legale se face prin incheierea unei conventii matrimoniale.

contract prenuptial

Practic, partile trec de la regimul comunitatii legale la regimul comunitatii conventionale de bunuri sau se stabilesc sa aleaga regimul separatiei de bunuri.

Conventia matrimoniala se poate incheia inainte de casatorie, cu efecte doar de la data incheierii casatoriei, in timpul casatoriei, situatie in care va produce efecte de la data prevazuta de parti sau, in lipsa, de la data incheierii ei, relateaza MEDIAFAX.

Obiectul conventiei matrimoniale il constituie regimul matrimonial pe care sotii il aleg ca alternativa la regimul matrimonial legal.

Clauza este dreptul de a lua unul sau mai multe bunuri comune inainte de partaj

Prin conventia matrimoniala se poate conveni ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie (drept de proprietate asupra unui bun nedivizat in cota parte) sau in coproprietate.

Pentru a fi opozabile tertilor, conventiile matrimoniale se inscriu in Registrul National Notarial al regimurilor matrimoniale.

Notarul public expediaza, din oficiu, un exemplar al conventiei catre Serviciul de Stare Civila unde a avut loc celebrarea casatoriei. Natura bunurilor si conventiile matrimoniale se vor nota in cartea funciara si se vor inscrie in registrul comertului.

In cazul in care conventia matrimoniala este nula sau anulata, intre soti se aplica regimul comunitatii legale, fara a fi afectate drepturile dobandite de tertii de buna-credinta.

Citeste articolul integral pe 9am.ro

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri