Setari Cookie-uri

Casatoriile aranjate

Povestea clasica include un personaj de sex feminin si unul de sex masculin, care se indragostesc si decid sa isi oficializeze relatia. Ei bine, nu a fost dintotdeauna asa. Mai mult, exista inca numeroase tari sau regiuni unde casatoriile aranjate sunt un lucru absolut normal.

Una dintre diferentele majore dintre casatoriile aranjate si cele unde a fost exercitat liberul arbitru este baza casniciei. In cazul casatoriilor occidentale se pune mai mare pret pe sentimente, pe trasaturi fizice si/sau de personalitate, in timp ce casatoriile orientale sunt mai... pragmatice. In India, de exemplu se iau in calcul compatibilitatea astrologica/ numerologica, situatia materiala si pozitia sociala a familiei, castele carora le apartin. Se verifica daca viitorii miri sunt compatibili in functie de nume si data nasterii. Chiromantia este folosita pentru a se stabili daca mirii vor fi compatibili tot restul vietii. Daca se intampla ca o femeie sa ramana vaduva, atunci are mari sanse sa fie izolata sau chiar gonita, considerandu-se ca este aducatoare de ghinion.

Parintii considera ca experienta de viata, intelepciune ii determina sa faca o alegere mai potrivita, decat ar face copiii - care se presupune ca s-ar ghida dupa bunul plac al hormonilor. Este drept ca sub influenta Occidentului, in India, casatoriile aranjate sunt din ce in ce mai rare, dar in regiunile rurale, inca se mai practica. Iar daca indraznesti sa divortezi, parintii te dezmostenesc. Acest fapt explica de ce in India doar unul din 100 de cupluri decid sa divorteze, in timp ce in Statele Unite ai 50% sanse sa nu respecti juramantul “pana cand moartea ne va desparti.”

Casatoriile in India sunt aranjate si prin intermediul anunturilor matrimoniale. Anunturile din ziarul The Hindu sunt in general platite de parinti dornici sa isi gaseasca nora sau ginere. Este interesant si modul in care sunt denumite sectiunile: "Se cauta mire", respectiv "Se cauta mireasa."

Tu ai accepta ca altcineva sa iti aleaga sotul?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.