Setari Cookie-uri

De ce sta mireasa in stanga mirelui ?

Odata cu frumusetea ei si clipele pline de emotie ziua nuntii aduce o droaie de traditii, unele mai vechi, altele mai noi, din care mirii si le aleg pe cele care considera ca li se potrivesc. Obiceiurile de nunta variaza de la o regiune la alta, de la o tara la alta, insa exista cateva traditii pe care nu le-am vazut sa lipseasca in aproape nici o nunta, cum ar fi: marsul nuptial, aruncatul buchetului miresei, pozitia miresei in stanga mirelui etc.

Daca mirele nu era usor de prins, poate era mai bine sa incerce sa recupereze mireasa. Insa nici acest lucru nu era facil, caci si mireasa avea domnisoarele ei de onoare, imbracate si ele de asemenea identic cu mireasa. Ele ajutau mai intai tanara indragostita sa se imbrace, ca mai apoi, in acelasi fel ca si cavalerii, o ajutau sa fuga impreuna cu mirele.

In zilele nostre cavalerii si domnisoarele de onoare au aceiasi menire: aceea de a-i ajuta pe miri. Insa ajutorul lor consta in cu totul altceva.

De ce se cere mana tatalui miresei

Acesta era un obicei care se practica pe timpul cand casatoriile erau aranjate, astfel ca saracuta mireasa nu se marita cu cel pe care il iubea, ci cu cel mai avut pretendent al ei care, bineinteles, era ales de catre parinti. Poate ca pentru noi aceste idei par crude, insa parintii doareau ce era mai bun pentru fiica lor, o vroiau fericita intr-o viata in care sa nu-i lipseasca mai nimic. Ea nu era suficient de maturizata pentru a alege singura, caci pe vremea aceea casatoriile se faceau la varste fragede, sub 15 ani.

Pretendentii fetei veneau la tatal acesteia sa o ceara si ii prezentau « oferta », iar cel care corespundea cel mai mult dorintelor tatalui era ales ca mire. Este ceva vreme de aunci, insa si in zilele noatre fetele mai sunt cerute la parintii lor.

La o nunta sunt obiceiuri conform vorbei: « cate capete, atatea idei ». Insa indiferent ce traditii veti urma la nunta voastra, istoria acestora este uneori foarte interesanta si merita sa o cunoasteti.


Un articol de Iulia D.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.