Setari Cookie-uri

La ei, nunta dureaza patru zile

Facand o incursiune printre traditiile tarilor lumii m-am oprit asupra unor obiceiuri ce mi s-au parut foarte frumoase si anume cele ale algerienilor, popor la care nunta dureaza in general patru zile. Ei se bucura in cadrul unei petreceri lungi, cu un alt fel de organizare si care ofera posibilitatea tuturor celor ce ii indragesc pe miri sa ajunga la nunta.

Casatoria pentru arabi este un lucru serios si fiecare dintre cei doi are legal impartite drepturile, astfel ca el se va ocupa de partea financiara si de protectia familiei fara a adopta un comportament dictatorial, iar ea se va ocupa de copii si de bunul mers al casei. Drepturile celor doi sunt egale iar respectul fata de celalalt sta temelie relatiei de cuplu.

Un alt obicei frumos este acela ca tinerii, inainte de casatorie, trebuie sa se cunoasca unul pe celalalt, sa discute despre ideile de viitor pentru a vedea daca merg pe acelasi drum in viata etc.

Prima zi din petrecerea de nunta este a miresei, care va fi inconjurata doar de familie si de rude. Aceasta perioada mirele o aloca odihnei. Marea petrecere incepe a doua zi, cand mireasa paraseste caminul ei si merge la casa mirelui. Aceasta pleaca insotita de un alai zgomotos transportat de masini luxoase, impodobite cu panglici si flori, ce claxoneaza asurzitor. Unele masini au etalate pe caroserie anumite obiecte din “shurah” ca toata lume sa vada cat de pretuita este mireasa de catre familie si mire. Acesta primeste mireasa pe care o conduce in sala unde va avea loc petrecerea. In aceasta sala cei doi au locuri special amenajate, precum un imparat si o imparateasa. In timpul petrecerii mireasa trebui sa se schimbe din jumatate in jumatate de ora pentru a arata invitatilor cate haine are aceasta, iar machiajul este unul incarcat. Aceasta zi a pretecerii se poate prelungi inca trei, in functie de numarul de invitati, de porsibilitati etc.

Mai apoi, prima noapte mirii o vor petrece impreuna fie in noul camin, fie intr-un hotel de lux care se poate afla oriunde in lume, insa mai intai se vor desparti de invitati multumindu-le fiecaruia in parte si primind binecuvantarile acestora.

Nunta celor de religie islamica este una plina de dinamism si frumusete, de culori si de bucurie, pofta de viata etc. Insa nu ma pot abtine sa nu imi spun parera cu privire la unele obiceiuri in locul carora le ador pe ale noastre: sunt parca majoritatea obiceiuri de lauda si, in plus, nunta este un pic mai serioasa decat pe meleagurile noastre, ei nu au obiceiuri haioase cum ar fi dansul gainii ori furatul miresei etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.