Cununia religioasa face parte din cele sapte Sfinte Taine si de aceea slujba este tinuta in Biserica, in locasul sfnat. Pentru ca este un prilej de veselie si bucurie, traditional cununia religioasa se savarseste in zilele de sarbatoare, dupa liturghie, cand toti credinciosii sunt prezenti in biserica.

Civil si religios in aceeasi zi?

Cand nu se fac nunti?

Conform celei de-a noua porunci a Bisericii Crestine, nuntile nu se pot savarsi in urmatoarele zile si perioade:

  • In cele patru mari posturi ale anului

  • In zile ca: miercurea si vinerea, Ziua Crucii (14 septembrie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), in Duminica Rusaliilor. Nuntile nu se fac in aceste zile pentru ca petrecerea de nunta nu corespunde atitudinii de pocainta si infranare pe care o impune postul

  • In saptamana branzei (sau saptamana alba), care este socotita ca vreme de pregatire pentru post.

  • In saptamana luminata (dintre Duminica Pastilor si Duminica Tomii)

  • In perioada dintre dintre Craciun si Boboteaza, precum si in ajunul tuturor praznicelor imparatesti.

Cine are dreptul la dezlegare?

Savarsirea cununiei religioase in post este ingaduita rareori si dezlegarea se face numai cuplurilor care au motive foarte bine intemeiate pentru a se cununa in timpul postului. Astfel de motive pot fi spre exemplu: plecarea in strainatate in scurt timp, eventual aparitia unui copil (in situatia in care s-a dat dezlegare prin logodna) sau orice alta motivatie ce impune savarsirea cat mai repede a cununiei religioase.

Cine da dezlegarea la casatorie in post?

In general dezlegarea o primiti de la arhiereu, care hotaraste de la caz la caz. Cel mai bine este sa discutati cu preotul vostru duhovnic. Aesta va sti mai bine sa trateze situatia in functie de cazul dumneavoastra. Atentie insa, cununia religioasa primeste dezlegare, ci nu petrecerea de dupa. In general veti primi dezlegare doar daca sunteti de acord sa nu faceti petrecerea de nunta, ceea ce ar face sa se piarda mult din frumusetea acestui minunat eveniment. Unele cupluri spun preotilor ca nu vor face petrecere, insa nu se tin de cuvant, dar aceasta nu mai este raspunderea preotilor ci doar a cuplului. Oricum, de veti refuza sa acceptati omiterea petrecerii de nunta sau savarsirea acesteia in afara postului este foarte probabil sa nu vi se accepte dezlegarea la cununia religioasa.

45 Rochii splendide pentru cununia civila
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: