Setari Cookie-uri

Legenda de Craciun

Atmosfera din preajma sarbatorilor ne invaluie in vraja sa iar impodobirea bradului ne umple sufletele de bucurie. Sa recunoastem, cu totii asteptam cu nerabdare Craciunul, dar ce anume face ca aceasta sarbatoare sa fie atat de frumoasa?

Atmosfera din preajma sarbatorilor ne invaluie in vraja sa iar impodobirea bradului ne umple sufletele de bucurie. Sa recunoastem, cu totii asteptam cu nerabdare Craciunul, dar ce anume face ca aceasta sarbatoare sa fie atat de frumoasa?

Poate cadourile de sub brad, poate reunirea familiei, oare acestea aduc magia de Craciun? De fapt, frumusetea si unicitatea acestei sarbatori consta in faptul ca fiecare dintre noi, o data pe an, poate fi Mos Craciun.

Legenda lui Craciun

Il cunoastem pe Mos Craciun ca fiind un batran imbracat in haine rosii cu alb care vine pe la fiecare casa cu sania sa trasa de reni si arunca sub brad cadouri pentru fiecare. Dar cine a fost Mos Craciun si cum se poate ca gesturile sale sa fi strabatut timpul pana azi?

In noaptea nasterii Domnului, Fecioara Maria nu reusea sa gaseasca adapost cald pentru ca Iisus sa se nasca in siguranta, iar Craciuneasa, sotia lui Craciun, fiind o femeie cu un suflet deosebit, a primit-o la un loc cald unde sa poata naste. Insa de teama lui Craciun, care era un om rau si nemilos, nu a primit-o in casa pe Fecioara Maria, ci in grajdul animalelor. Chiar si asa, la aflarea celor intamplate, mosul Craciun s-a suparat foarte tare si i-a taiat mainile sotiei sale.

Citește și:

Insa Maria s-a rugat si a infaptuit o minune: i-a pus Craciunesei mainile la loc. La vederea acestei minuni, Mosul Craciun a inteles ca exista Dumnezeu si s-a cait atat de tare pentru fapta sa, incat in acea noapte de 24 decembrie a pornit sa imparta toata averea sa oamenilor saraci. Si de atunci an de an, in aceeasi noapte, Mosul Craciun impartea saracilor cadouri fara ca acestia sa stie, aruncandu-le saculetii pe hornul casei. Legenda spuna ca Mosul isi cara cadourile in sania sa trasa de cei 9 reni: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu. Copiii mai afla din legendele lui Mos Craciun ca acesta ar trai in Laponia impreuna cu renii sai si primeste scrisorile tuturor cipiilor, insa nu le citeste decat pe cele ale copiilor cuminti.

Traditia a fost preluata de alti oameni in preajma acestei sarbatori, iar astazi fiecare poate deveni un Mos Craciun. Obiceiul cadourilor a fost imbratisat si de alte popoare care de asemenea sarbatoresc Craciunul, iar Mosul are alt nume de la o tara la alta.

Citește și:

Afghanistan - Baba Chaghaloo

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.