Setari Cookie-uri

Casatoria ieri, casatoria azi..

Se stie ca in trecut, casatoriile erau aranjate. Altcineva iti alegea viitorul partener de viata si, implicit, suferinta ce avea sa vina, mai devreme sau mai tarziu. Singura deosebire fata de trecut este ca astazi ne alegem singuri suferinta..

Se stie ca in trecut, casatoriile erau aranjate. Altcineva iti alegea viitorul partener de viata si, implicit, suferinta ce avea sa vina, mai devreme sau mai tarziu. Singura deosebire fata de trecut este ca astazi ne alegem singuri suferinta..

Intr-un stil fara egal si cu o maiestrie de fin filosof, Jerome K. Jerome explica nemaipomenit in „Arta de a nu scrie un roman”, cum unui oarecare Josiah i se recomanda o viitoare sotie, din doua posibilitati: Juliana si Hannah. Alegerea o face chiar autorul, pentru ca avea experienta in afaceri, relatii, oameni, insa subiectivismul pur omenesc face ca extragerea sa fie aleatorie pentru autor dar traumatizanta pentru receptorul sfatului. Hannah este recomandata pentru ca intr-o fotografie parea stapana pe ea, parea o viitoare femeie de casa dar, in cativa ani, viata lui Josiah se duce de rapa. Suferise pentru ca altcineva facuse ceea ce i se cuvenea chiar lui sa faca..

Citește și:

Din trecut si pana acum, lucrurile, credem noi, s-au mai schimbat. Casatoriile nu se mai aranjeaza pe motiv de avere sau putere si fiecare are posibilitatea de a alege. Nimic mai adevarat si mai fals in aceeasi masura. Reminiscente ale secolelor trecute sunt inca prezente in mentalitatea uneori absurda a multora, dar ele sunt coafate si acoperite ermetic de gesturi si politeturi pe alocuri exagerate. In esenta, totul e destul de simplu si poate fi scos in evidenta cu ajutorul unei intrebari: preferi un partener bogat si puternic sau sarac si necunoscut?

Cel putin in subconstient, tuturor le surade ideea de a avea un partener realizat, pentru ca operatiunile viitoare, firesti oricarei casnicii, sa nu fie incarcate de greutati. Unde mai punem ca parintii, de ambele parti, isi fac socoteli: „Maria e potrivita pentru al nostru, provine din familie buna, au doua apartamente, masina, taica-su e chiar director..” sau „sper ca Maria a noastra nu are de gand sa mai stea mult cu sarantocul ala..ne face de ras.” Insa totul se petrece tacit in spate si nu in vazul tuturor, cum se intampla in trecut.

Citește și:

Pe diverse considerente, vorbe, sentimente sau amintiri, multi fac marele pas. E decizia lor si nu a altora. Asa cum Josiah al nostru a suferit cumplit din pricina Hannei care s-a dovedit a fi o sacaitoare si deloc o femeie gospodina, la fel si oricare personaj din viata actuala se trezeste suferind..Viata nu e asa cum ti-o imaginezi. Unele dedesubturi probabil ca nu le vei afla niciodata. Pe altele, la momentul oportun. Pe altele, prematur..Cazurile de genul "o iubesc, nu ma intereseaza de bani, de averi, de parinti, de functii, de renume, de nimic" sunt prea putine. Oricum ai face, nu uita un lucru: singura deosebire fata de trecut este ca astazi ne alegem singuri suferinta..

Sursa: Yuppy.ro

Citeste si alte articole pe Yuppy. Noi iti recomandam:

De ce iubim femeile?

TOP 20: lucruri pe care sa nu i le zici unei femei!

Cele mai ciudate traditii de nunta din lume

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.