Slujba la o saptamana dupa nunta

Slujba la o saptamana dupa nunta
Kudika
2 Septembrie 2010

Dupa ceremonia nuntii si petrecerea de neuitat cuplul are libertatea de a se iubi in voie, protejat atat de legile lumesti cat si de cele spirituale. Insa imediat dupa nunta, la o saptamana conform traditiei (sau la o saptamana dupa ce cuplul s-a intors din luna de miere) se mai organizeaza o slujba speciala pentru cuplul proaspat casatorit si nasi.

slujba dupa nuntaDupa ceremonia nuntii si petrecerea de neuitat cuplul are libertatea de a se iubi in voie, protejat atat de legile lumesti cat si de cele spirituale.

Insa imediat dupa nunta, la o saptamana conform traditiei (sau la o saptamana dupa ce cuplul s-a intors din luna de miere) se mai organizeaza o slujba speciala pentru cuplul proaspat casatorit si nasi.

Aceasta slujba are rolul de a intari cuplul casatorit, de a celebra uniunea acestora si de a le binecuvanta drumul pe care il vor face impreuna pentru tot restul vietii (cel putin asa ar trebui sa fie). La aceasta slujba participa si nasii pentru ca urmeaza sa fie invatati cum sa isi indrume finii in viata spirituala (se spune ca nasii sunt parintii spirituali ai unui cuplu).

Tot in cadrul acestei ceremonii religioase se vor arde lumanarile de nunta, preotii dorind uneori un sfert din lumanari pentru ceara Bisericii din care se vor face lumanarile pe care enoriasii le vor arde la vii sau la morti.

Acest obicei dateaza de sute de ani si pentru ca este unul frumos, deloc complicat si de bun augur a fost urmat si raspandit pe multe meleaguri, practicandu-se si in zilele noastre.

Este indicat sa faceti aceasta slujba cat mai devreme, imediat dupa nunta sau imediat ce va intoarceti din luna de miere. Asa cum probabil v-ati obisnuit deja, traditiile difera de la o regiune la alta, asadar este mai prudent sa intrebati preotul cum va decurge ceremonia si de ce veti avea nevoie (de exemplu nu uitati lumanarile de nunta), de persoanele care trebuie sa fie prezente in afara nasilor si eventual de tinuta, costuri etc.

dupa nuntaPentru ca in sezonul nuntilor este foarte greu sa gasiti timp pentru o astfel de ceremonie, discutati cu preotul despre aceasta tot atunci cand stabiliti cununia religioasa. Desigur, nu este obligatoriu ca aceasta slujba de binecuvantare sa se faca in aceeasi Biserica in care v-ati cununat, insa este mai simplu de organizat daca stabiliti data si ora tot atunci cand stabiliti si cununia religioasa.

Dupa ceremonie se obisnuieste ca tanarul cuplu sa se intoarca acasa si sa organizeze o masa festiva pentru nasi si familii la care se serveste, conform traditiei, ciorba de potroace.

Din pacate sunt destul de multe cupluri care nu mai respecta aceasta frumoasa traditie si tot mai multe nici nu stiu ca exista.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri