Cele 3 Simboluri ale Sarutului in Biserica

Cele 3 Simboluri ale Sarutului in Biserica

Sarutul a purtat de-a lungul a mii de ani simboluri diferite, mistice, erotice si politice.

Sarutul a purtat de-a lungul a mii de ani simboluri diferite, mistice, erotice si politice.

Sarutul a simbolizat de la prietenie la tradare (sarutul lui Iuda), de la viata la moarte, de la dragoste la ura.

simbolul sarutului in bisericaIn Biserica, Sarutul din timpul cununiei religioase poarta cateva simboluri mistice care nu pot lipsi din ceremonia religioasa a Casatoriei, sarutul fiind ca un juramant al dragostei, pacii, prosperitatii si totodata o taina a sfintirii uniunii celor doi.

Simbolul uniunii

Cel mai apropiat mit care inspira simbolistica sarutului era cel al celebrei statui din Roma care ii infatisa pe Psyche si Eros imbratisandu-se si sarutandu-se. Psyche era considerata o zeita deosebit de frumoasa, atat de frumoasa incat se credea ca ar egala-o pe Aphrodite. Psyche era zeita Sufletului, dar al celor decedati. Eros era zeul dragostei. Imaginea celor doi reprezenta atat uniunea dragostei cu sufletul, cat si a vietii cu moartea, dar si prosperitate, considerandu-se ca un nou suflet avea sa se reincarneze prin sarut. De asemena inseamna si uniunea celor doi atat in viata, cat si dincolo de moarte.

Simbolul pacii

Sarutul simbolizeaza si pacea, este cel ce “impaca” situatiile conflictuale, alunga spiritele rele si transforma o cearta in impacare. Nu degeaba se spune ca dupa o cearta cuplurile care se iubesc se impaca prin sarut si dragoste. Primul semn al pacii in liturghie a fost chiar sarutul, acesta fiind un semn specific crestin. Sfantul Pavel e cel dintai vorbeste despre un atare gest "Salutati pe toti fratii cu sarutare sfanta".

Simbolul dragostei

Sarutul in Buserica in timpul cununiei religioase este obligatoriu, considerandu-se ca in timpul sarutului cei doi primesc incunviintarea cereasca de a forma un cuplu, o familie, prin sarut li se ofera dreptul la copii sub protectia divina. Familia va fi astfel ocrotita de fortele divine si i se va oferi prosperitate, fertilitate.

Vizionare placuta


Kudika
28 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri