Printre cele mai frumoase opere ale naturii se numara perlele, mici globulete de sidef de o raritate si unicitate greu de egalat. Descoperirea perlelelor s-a facut undeva in India intr-un mod intamplator cand localnicii au coborat in adancuri pentru a culege stridii, hrana lor principala.

5 perechi de pantofi chic si utili pentru sezonul asta

“Perla” in latina inseamna “unic” si se refera tocmai la faptul ca posibilitatea ca doua perle sa fie la fel este atat de mica incat se considera ca nu exista. Ca sa ii apreciati mai mult raritatea, trebuie sa stiti ca perlele sunt rezultatul “muncii” unor fiinte vii (de aceea se mai numesc si pietre organice), scoicile. Perlele sunt create de acestea in cadrul unui proces de aparare atunci cand identifica in cochilia lor un corp strain. Reactia lor este de a inveli particula straina in straturi de sidef, finetea acestei reactii fiind de durata iar rezultatul este frumoasa si rara perla.

Prima perla daruita din lume a fost in cadrul unei ceremonii de nunta, cand Krishna a oferit-o fiicei sale ca simbol al frumusetii si unicitatii sale. Iata deci ca inca din tipuri stravechi perlele au fost asociate cu un moment unic din viata unui cuplu: nunta.

Frumusetea pretioaselor perle i-a indemnat pe oameni sa le asocieze cu frumusetea, astfel ca au inceput sa le foloseasca pentru bijuterii, accesorii, vestimentatie etc. Valoarea perlelor depinde de forma lor, marimea, culoarea si luciul lor, suprafata. Cu cat luciul este mai bun, oglindirea unui sirag de perle il face mai pretios. Perlele pot fi albe, crem, crem-roz, galben, bleu, verde sau chiar brun ori gri inchis. Apreciate pentru raritatea lor sunt perlele in forma de picatura, care sunt si cele mai valoroase.

Exista mai multe tipuri de perle, in functie de scoicile si zona unde s-au format. Akoya este cel mai popular tip de perle, acestea fiind culese in special in China si Japonia si sunt folosite mai ales pentru coliere si alte bijuterii. Aceste perle au culori deschise, calde, de la auriu si roz pana la argintiu sau gri-albastrui. Luciul acestor perle este perfect.

Sunt insa si tipuri de perle mari, dintre care Negrul Tahitian. Acestea se cultiva in scoicile negre din Polinezia Franceza iar culorile lor sunt de o eleganta extrema. Nobletea acestor perle reiese din culoarea lor rosu-inchis sau gri-inchis si sunt folosite pentru obtinerea unot bijuterii pentru par, inele, brose si coliere.

(P)SenseLimitedEdition - Tinute de exceptie pentru ocazii speciale
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: