Setari Cookie-uri

Luna de miere in orasul noptilor albe

Este cunoscut ca fiind fereastra catre Apus a Rusiei. Este supranumit Capitala a Nordului, “Oras al palatelor sau Muzeul in aer liber al neoclasicismului. I se spune Orasul rosu nu pentru ca istoria sa este strans legata de un regim pur comunist ci pentru ca in limba rusa, rosu inseamna si frumos. Leningrad sau Sankt Petersburg a fost capitala a imperiului pentru mai mult de doua sute de ani. Se spune ca Moscova este inima Rusiei iar Sankt Petersburgul capul ei. Un oras prin excelenta dedicat artei, culturii, istoriei. Rezervat turistilor avizati si avizi de intelectualitate.

Este cunoscut ca fiind “fereastra catre Apus” a Rusiei. Este supranumit “Capitala a Nordului”, “Oras al palatelor” sau “Muzeul in aer liber al neoclasicismului”. I se spune “Orasul rosu” nu pentru ca istoria sa este strans legata de un regim pur comunist ci pentru ca in limba rusa, rosu inseamna si frumos. Leningrad sau Sankt Petersburg a fost capitala a imperiului pentru mai mult de doua sute de ani. Se spune ca Moscova este inima Rusiei iar Sankt Petersburgul capul ei. Un oras prin excelenta dedicat artei, culturii, istoriei. Rezervat turistilor avizati si avizi de intelectualitate.

Sankt Petersburgul a fost fondat in anul 1703 de catre tarul Petru cel Mare ca o fereastra catre Europa. Prima cladire construita in mlastinile Nevei, a fost o fortificatie care a indeplinit timp de secole rolul celei mai de temut inchisori a Rusiei. Fortareata, cunoscuta azi sub numele de Sfintii Petru si Pavel a fost construita pe Insula Iepurelui, pe malul drept al raului Neva, la nu mai mult de 3 kilometri de varsarea in Marea Baltica. Sankt Petersburgul este un oras construit in mlastina deltei raului Neva. In primele decenii ale secolului XVIII, apa a fost secata de pe malurile raului pentru a se construi cel mai fascinant, opulent si impresionant oras al Rusiei. Sankt Petersburg ramane in constiinta turistului avizat un oras indisociabil de arta, cultura, istorie, bogatie si bun gust.

Istoria, misterele si farmecul Orasului Rosu


Gandit inca de la inceput ca o viitoare capitala a Rusiei, Sankt Petersburgul a fost orasul aristocratiei, centru cultural si “curte” a familiilor regale si nobiliare. Constuit de Petru cel Mare dupa modelul Amsterdamului si Venetiei, continuat mai apoi de inginerii germani adusi special pentru dezvoltarea orasului, Sankt Petersburgul a fost definitivat de familiile aristocrate care au impanzit orasul de palate, catedrale si biserici. In 1914, liderul bolsevic Lenin a mutat capitala la Moscova iar Sankt Petersburgul, cunoscut in acea perioada sub numele de Leningrad a fost aproape in intregime distrus, cateva decenii mai tarziu de germanii nazisti. Cel de-al doilea Razboi Mondial, au insemnat pentru orasul de pe malurile Nevei, 29 de luni de asediu continuu. Se spune ca Hitler nu a dispus cucerire orasului din dorinta de ai infometa pana la moarte pe locuitorii lui. Aproximativ 800.000 din cei 3.000.000 de locuitori ai Sankt Petersburgului au murit in timpul asediului. Datorita locuitorilor sai care au reusit sa faca o spartura in flancul german orasul a supravietuit asediului german. Sankt Petersburg a fost primul oras sovietic decorat cu titlul de Oras Erou.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.