Setari Cookie-uri

Luna de miere in orasul noptilor albe

Este cunoscut ca fiind fereastra catre Apus a Rusiei. Este supranumit Capitala a Nordului, “Oras al palatelor sau Muzeul in aer liber al neoclasicismului. I se spune Orasul rosu nu pentru ca istoria sa este strans legata de un regim pur comunist ci pentru ca in limba rusa, rosu inseamna si frumos. Leningrad sau Sankt Petersburg a fost capitala a imperiului pentru mai mult de doua sute de ani. Se spune ca Moscova este inima Rusiei iar Sankt Petersburgul capul ei. Un oras prin excelenta dedicat artei, culturii, istoriei. Rezervat turistilor avizati si avizi de intelectualitate.

Leningradul sau Sankt Petersburgul are, pe langa o istorie socanta, bogata dar si insangerata, un farmec si un mister aparte. Viata acestui oras este strans legata de familiile imperiale ale tarilor rusi, de intrigile acestora, de vrajile mai mult sau mai putin reale ale legendarului Rasputin precum si de uciderea de catre bolsevici a ultimului tar al Rusiei – Nicolae al II-lea si a intregii lui familii naruind astfel dinastia Romanovilor.

Sankt Petersburgul, a fost caracterizat de Dostoievski in doar cateva cuvinte: “cel mai pragmatic oras din lume” . Viata tumultoasa, cutremuratoare, uneori mecanica alteori infioratoare a acestui oras s-a regasit in functie de perceptie si stil in scrierile lui Gogol, Puschin sau Alexander Blok. Sankt Petersburgul reprezinta orasul in care s-au nascut si au trait numerosi tari si tarine, romancieri, oameni politici, sau savanti. Dintre ei au o notorietate deosebita romancierii Fiodor Dostoevski si Vladimir Nabokov, compozitorii Modest Mussorgski, Piotr Ilici Ceaikovski, pictorii James McNeill Whistler si Kazimir Malevici, Heinrich Schliemann si Alfred Nobel, balerinii Vaslav Nijinski, Anna Pavlova sau oamenii politici Gustaf Emil Mannerheim sau Vladimir Putin.

Nu trebuie sa ratati…


Ermitajul. A fost construit intre anii 1754 – 1762 pentru a servi ca resedinta de iarna a tarilor rusi. Aflat pe malurile Nevei, Ermitajul este probabil cea mai mare atractie a Rusiei. A fost proiectat de Bartolomeo Rastelli intr-un stil pur baroc in doua culori: verde si alb. Impresionant datorita arhitecturii opulente (are 1786 de usi si 1945 de ferestre) dar si datorita colectiilor de arta: da Vinci, Michelangelo, Picasso, Rembrant si multi altii, Comlexul muzeal Ermitaj este imposibil de vizitat in totalitate in mai putin de cinci sau sase saptamani. Palatul este vestit in toata lumea datorita faptului ca adoposteste una dintre cele mai mari colectii de arta din lume. Totusi doar 7% dintre obiectele de arta aflate in posesia Ermitajului sunt expuse publicului larg.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.