Vacantele pot fi petrecute in multe feluri. Insa pentru cei cu spirit aventurier exista o destinatie care nu ar trebui ratata: Cuba. Toata lumea a auzit 'ceva' despre Cuba, stie diverse povesti si mituri autohtone. Daca ar fi sa cautam un inceput legendar, ar trebui sa pornim de la 1492, “Conquest of paradise”, cand Columb se afla in “cautarea lumii noi” si a ajuns in apropierea insulei, revendicand-o in numele Spaniei.
Insa acest lucru nu a fost niciodata pe deplin confirmat si a ramas mai mult o semnificatie simbolica.

Cuba este acum cunoscut sub numele de Republica Cuba sau “Republica de Cuba” si cuprinde insula cu acelasi nume, insula Youth si cateva insule mai mici. Cuba se afla in partea Nordica a Caraibelor, la confluenta dintre acestea, Golful Mexic si Oceanul Atlantic. La inceput insula a fost populata de Amerindieni, cunoscuti sub numele de Taino si Ciboney, ai caror stramosi migrasera din America de Sud.

Populatia indigena a fost exterminata aproape in intregime, in numai 200 de ani de dominatie a Spaniei. Dominatia a inceput in secolul al XVI-lea si a continuat pana la in secolul al XIX-lea, cand Cuba a trecut sub influenta americana, pana la recunoasterea totala a independentei.

Cu o istorie in care dominatiile straine au avut rol fundamental, Cuba avea nevoie de un erou. Astfel, un nou mit avea sa se nasca odata cu revolutia condusa de Ernesto 'Che' Guevara. Guevara a fost conducatorul trupelor de gherila si alaturi de Fidel Castro a reusit sa porneasca “La Revolucion”.

Comandantul este un personaj istoric extrem de contoversat, fiind vazut intre doua extreme: cea de erou si eliberator, avand aprecierea maselor, nu numai locuitori ai Cubei, si cea de criminal de razboi, acuzat in nenumarate randuri pentru crimele pe care se pare ca le-a comis. Insa acum “Che Guevara” sau “El comandante”, asa cum mai este cunoscut datorita distinctiei militare cu acelasi nume pe care Castro i-a dat-o dupa eliberarea Cubei, tinde sa devina un brand care nu mai face prea mult in afara de a vinde foarte bine, in nenumarate contexte.

Pentru a afla mai multe detalii, unul din locurile ideale este “Museo de la Revolucion”. Cladirea care gazduieste muzeul a fost casa presedintelui Cubei pana la revolutie, cand trupele de gherila au reusit sa o preia. Dupa terminarea conflictului aceasta a capatat intrebuintarea actuala de muzeu. Aici, pentru numai 3 $ vei putea urma firul istoriei revolutiei inca de la inceputuri. Tot aici exista si Granma Memorial, nava cu care Castro si Che au debarcat in Cuba, acum fiind un simbol important care marcheaza acele vremuri.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: