Setari Cookie-uri

Casatoriile mixte

Daca in alte vremuri casatoriile erau aranjate si mireasa sau mirele erau alesi de catre parintii acestora pe motive financiare, politice sau culturale, in zilele noastre casatoriile au mult mai multa libertate.

Daca in alte vremuri casatoriile erau aranjate si mireasa sau mirele erau alesi de catre parintii acestora pe motive financiare, politice sau culturale, in zilele noastre casatoriile au mult mai multa libertate.

Granitele sunt deschise pentru calatorii, internetul este folosit din ce in ce mai mult ca un mojloc de comunicare si socializare, astfel ca rata casatoriilor intre straini este pe zi ce trece mai mare.

Casatoriile mixte sunt acelea in care cei doi parteneri sunt fie straini ca nationalitate, fie apartin unei religii diferite (sau ambele situatii reunite).

In timpurile stravechi religiile impuneau convertitilor sa se casatoreasca cu persoane care imbratisau acelasi cult, iar limitele actuale ale religiei nu sunt foarte diferite de acele perioade. Mai mult, unele popoare impuneau casatoriile doar in cadrul aceluiasi neam, spre exemplu evreii nu se casatoareau decat cu femei evreice.

Prima “libertate” in privinta casatoriilor mixte a fost acordata de catre crestinism, care a permis casatoria cu un pagan in ideea ca acela se va converti sau conform spuselor Sfantului Apostol Pavel barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa sau femeia necredincioasa prin barbatul credincios.

In general atat crestinismul cat si alte religii sunt foarte putin permisive in ceea ce priveste casatoria mixta, intre membrii ce apartin altor culte. Totusi exista cateva « potrtite » de solutionalizare a unor astfel de cazuri. Spre exemplu Biserica Ortodoxa si Crestina in general permite casatoria cu un pagan in conditiile in care acesta se converteste la crestinism, primeste botezul valid si Taina Ungerii cu Sfantul Mir, iar copiii care urmeaza sa se nasca trebuie sa fie botezati in ritul crestin ortodox. Am spus botez valid, caci sunt si sectantii ce apartin crestinismului, insa nu sunt botezati in ortodoxism. Sunt cupluri care nu reusesc sa ajunga la un comun acord in ce religie sa fie botezat sau in ce religie sa faca si cununia religioasa, a lui sau a ei, astfel ca renunta in totalitate la cununia religioasa. Insa, cum spune religia, acestia vor trai in desfranare si pacat.

Este adevarat totusi ca intr-un cuplu casatorit,mixt din punct de vedere religios, sarbatorile difera si depinde foarte mult de cei doi cum vor hotara sa petreaca aceste perioade, fie sarbatoresc impreuna ambele obiceiuri (spre exemplu Craciunul, Revelionul), fie doar una din sarbatori, desi cred ca toti vor opta pentru prima varianta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.