Setari Cookie-uri

Portretul unei amante celebre: Diane de Poitiers, femeia fatala de altadata

Diane de Potiers, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii si ale istoriei, nascuta in 1499, era o femeie a contrastelor. Era o femeie pacatoasa si cu toate era zeita urcata pe un piedestal de veneratie si admiratie. Era o vaduva puritana care isi respecta si onoreaza doliul si cu toate acestea accepta cu usurinta sa fie amanta unui alt barbat. Era puternica si totusi sensibila, vulnerabila. Era iubita si adorata, insa nu putini erau cei care o urau de moarte.

Mariajul sau a propulsat-o in curtea regala a reginei Claude a Frantei, sotia regelui Francis I unde devine doamna de onoara a acesteia. Europa tocmai se scutura de intunericul si superstitiile Evului Mediu si pasea cu incredere spre lumina Renasterii, iar in aceasta perioada a prefacerilor religioase si a violentei, a iluminismului si a progresului, curtea Frantei era printre cele mai civilizate din lume si alti conducatori se straduiau sa o imite. Diane a intrat cu toata inima in viata publica, atenta cu intrigile curtii, grijulie fata de caracterele oportuniste si ambitoase care existau la curtea regala. Petrecerile de la curtea regala a Frantei erau splendide, noptile pareau toate luminate de mii de lumari de bal, in timp ce zilele erau impodobite de ceremonii militare deosebite. Diane a ramas la curte regala franceza dupa ce a trecut de varsta de 35 de ani.

Citește și:

La moartea sotului in 1531, Diane s-a asigurat ca funeraliile de inmormantare sa fie facute cu onoare si construieste in cinstea celui care i-a fost sot un mausoleu la Rouen pe care erau inscriptionate urmatoarele cuvinte: “Louis de Breze, Diane suferind a ridicat acest cavou pentru tine. Odata cea mai fidela si credincioasa sotie, ceea ce a fost in timpul vietii va fi si in mormant". Dupa moartea sotului in 1531, Diane decide ca pana la sfarsitul vietii sale sa adopte culoarea neagra drept culoare reprezentativa a rochiilor sale, mai tarziu adaugand in vestimentatia sa si un strop de gri si alb. Copyright foto: Zenodot Verlagsgesellschaft mbH

Diane de Potiers, amanta unui rege... Eterna poveste a triunghiului conjugal

Povestea Dianei de Poitiers si a lui Henric al II-lea este una dintre cele mai fascinante povesti din perioada Renasterii si poate chiar cea mai fascinanta poveste de dragoste a istoriei. La curtea regala, Diane de Poitier se ocupa de educatia capetelor incoronate. Aici, fiul regelui Francois I, pe atunci in varsta de 8 ani, s-a atasat de Diana. Pe masura ce anii au trecut, tanarul Henric s-a indragostit nebuneste de Diane, femeia cu 20 de ani mai in varsta decat el si admiratia sa s-a transformat intr-una dintre cele mai puternice aventuri emotionale din istorie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.