Setari Cookie-uri

Portretul unei amante celebre: Diane de Poitiers, femeia fatala de altadata

Diane de Potiers, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii si ale istoriei, nascuta in 1499, era o femeie a contrastelor. Era o femeie pacatoasa si cu toate era zeita urcata pe un piedestal de veneratie si admiratie. Era o vaduva puritana care isi respecta si onoreaza doliul si cu toate acestea accepta cu usurinta sa fie amanta unui alt barbat. Era puternica si totusi sensibila, vulnerabila. Era iubita si adorata, insa nu putini erau cei care o urau de moarte.

Nascuta in timpul si locul potrivit...

Diane de Poitiers s-a nascut facand parte din vechea nobilime a Frantei, s-a nascut sub auspiciile privilegiului. La varsta de 6 ani a fost trimisa departe de familia la o ruda feminina pentru a primi o educatie aleasa, asa cum se obisnuia sa se procedeze cu copii de rang inalt. Ruda era Anne, ducesa de Bourbon, fiica lui Louis XI, care a invatat-o cum sa se comporte in societate si sa gandeasca in spiritul rangului sau inalt. I-a cultivat istetimea mintii, delicatetea gustului, a invatat-o sa respecte traditiile si sa-si constientizeze pozitia sa nobila si meritele care i se cuvin. De la aceasta mare doamna a invatat limba latina, si-a format gustul pentru cartile deosebite si a crescut cu oroarea cochetariei, specifica majoritatii femeilor acelor timpuri. A capatat un autentic dispret pentru intrigile politice de joasa speta.

Citește și:

Diane de Poitiers era o feminista ardenta, atat de sigura pe frumusetea si meritele sale incat aproape ca atingea aroganta. Avea frumusete, inteligenta, o vointa puternica si o mare putere a scopului – atribuie necesare pentru a supravietui in lumea intrigilor politice care exista la curtea regelui Francios I al Frantei. S-a asezat singura pe aceeasi linie cu zeita romana Diana, adoptand luna ca simbol, iar sangele Dianei si al destinului sau erau legate pe viata de puternica casa roiala Bourbon.

Castelul Chenonceau, darul magnific al unui rege indragostit

Regele i-a daruit Dianei castelul Chenonceau –unul dintre cele mai frumoase castele ale tatalui sau din Loire, spre disperarea Catherinei care ii vroia pentru ea, si a numit-o ducesa de Valentinois. I-a dat Dianei bijuteriile coroanei Frantei si a construit pentru ea Castelul de la Anet. Se spune ca doar bunastarea reginei Elisabeta I o echivala pe cea a ducesei de Valentino. Toate acestea nu au fost pe placul reginei adevarate, care isi iubea cu adevarat sotul.

Citește și:

Diane se stabileste asadar la Chenonceau, cunoscut in istorie si sub denumirea de “castelul femeilor” unde va locui pentru o perioada indelungata de timp. Diane isi pune amprenta feminina asupra castelului, transformandu-l intr-unul dintre cele mai splendide castele de pe meleagurile franceze. Tot ea este cea care da viata celebrelor si magnificelor gradini ale castelului cu ajutorul arhitectului Philibert Delorme si hotaraste construirea podului suspendat peste Cher.

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.