Setari Cookie-uri

Depresia din dragoste - durerea de inima pe care nu o vede nimeni

Depresia cauzata de iubire te face sa te simti trist si fara un tel anume, neputincios, smuls din radacini, parasit de toata lumea, lipsit de orice speranta, dezaprobandu-te si blamandu-te pentru slabiciunea de-a te lasa prada acestor sentimente.

Unii psihologi numesc aceasta manifestare psihologica sindromul inimii frante. Este incredibila legatura puternica si unitara care se stabilesc intre trup si suflet si cum disfunctionalitatea unuia afecteaza functionalitatea celuilalt. Cercetatorii din lumea medicala au descoperit ca in fata unui suferinte profunde si a unui soc emotional puternic, la nivel fizic, inima prezinta simptome similare unui infarct miocardic. Sindromul se numeste cardiomiopatia Takotsubo.

Depresia cauzata de iubire sau de lipsa ei este o realitate cotidiana si afecteaza din ce in ce mai multe persoane (in special cele tinere care, din cauza lipsei experiente de viata, sunt mai vulnerabile, mai sensibile si mai nesigure pe ele). Neglijata sau netratata, depresia poate naste in minte gandul intreruperii acestei suferinte continue si determina un alt gand periculos: sinuciderea, in care sentimentele negative de vinovatie, dezamagire si manie sunt manifestate violent inspre propria persoana. O despartire “rea”, brusca, neprevazuta, poate conduce cu usurinta la pierderea identitatii de sine si la scaderea stimei si respectului de sine. Depresia din dragoste - durerea de inima pe care nu o vede nimeni

“Remuscarile, durerea si socul sunt normale la fiecare despartire prin care trecem in viata, insa la despartirea de persoana iubita apar si sentimente in plus: iti este ingrozitor de rusine (de tine, de tot ce ti s-a intamplat), stima de sine scade dramatic, intr-un mod aproape ridicol, iar schimbarile rapide de dispozitie ies din raza ta de control. Insa unul din cele mai teribile si infricosatoare lucruri care ti se pot intampla dupa o despartire este gandirea obsesiva: Oare daca as fi actionat altfel intr-un anume moment lucrurile ar fi fost diferite acum? Oare daca ne-am fi intalnit mai des si as fi depus mai mult efort pentru aceasta relatie, acum ar fi fost inca aici?” spune Susan Piver, psiholog si autoarea cartii The Wisdom of a Broken Heart: An Uncommon Guide to Healing, Insight and Love in revista yourtango.com. Si trebuie sa recunoastem ca intr-adevar, cu un masochism si o regularitate de ceas elvetian, “daca” in toate variantele sale posibile si imposibile continua sa te bantuie iar si iar, chiar si la o perioda indelungata de timp de la despartire.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.