Setari Cookie-uri

Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai?

Psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii, clasificand-o in opt categorii diferite si interpretand-o prin intermediul unui triunghi.

triunghiul dragostei

Tot Sternberg este cel care sustine ca fiecare individ in parte dispune de doua triungiuri diferite: triunghiul care poate caracteriza relatia lor actuala si triunghiul care descrie relatia indeala. Relatiile cele mai reusite au loc intre persoane care au triunghiuri personale cat mai compatibile. Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai?

Haideti insa sa privim mai atent triunghiul iubirii si sa vedem care sunt cele 8 nivele ale iubirii si prin ce se caracterizeaza fiecare in parte:

Non-iubirea - Ø intimitate, Ø pasiune, Ø angajament
Iubirea -prietenie- intimitate
Iubirea infatuata- pasiune
Iubirea goala- angajament
Iubirea companion – intimitate, pasiune
Iubirea fara sens – pasiune, angajament
Iubirea desavarsita – intimitate, pasiune, angajament


In viziunea lui Sternberg, relatiile care se construiesc pe baza a doua sau mai multe elemente au o capacitate de rezistenta mai mare si sunt mai durabile decat cele care au ca fundament un singur component.

Pe masura ce relatia adulta de iubire se dezvolta si evolueaza, se va schimba si componenta pe care este pus accentul. Pasiunea spre exemplu se manifesta intens la inceputul unei relatii, ajunge rapid la punctul culminant, pentru ca apoi, din cauza obisnuintei, sa se reduca si sa se mentina la un nivel de stabilitate. Pe de alta parte, intimitatea atinge apogeul mai greu decat pasiunea dupa care, gradual, scad manifestarile ei. Creste in schimb conexiunea emotionala si interpersonal. In relatiile reusite, angajamentul cunoaste initial o evolutie lenta. Urmeaza ulterior o perioada in care se accelereaza, scade si ramane constant.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.