Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai?

Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai?

Psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii, clasificand-o in opt categorii diferite si interpretand-o prin intermediul unui triunghi.

NON-IUBIREA – are prea putin sau nu are deloc de-a face cu iubirea reala si nu contine niciunul din cele trei elemente: nici pasiune, nici intimitate, nici angajament. O forma de manifestare a acestei iubiri poate fi intalnita in cazul elevului care se indragosteste de profesorul sau, al pacientului care se indragosteste de medicul sau etc.

tipuri de relatiiSIMPATIA/ PRIETENIA – Prietenia beneficiaza de intimitate, caldura sufleteasca, insa nu si de pasiune sau angajament. In cadrul acestor relatii interpersonale, exista un grad de intimitate si apropiere foarte mare, dintre cei doi indivizi lipsind insa pasiunea si angajamentul. Multe astfel de iubiri-simpatii apar si dispar de-a lungul vietii. Putem da ca exemplu prietenia si simpatia care ne-a apropiat de un prieten/coleg din facultate. Pentru ca circumstantele fac astfel incat drumurile celor doi sa se separe si ca cei doi sa nu mai interactioneze, aceasta relatie o sa inceteze la un moment dat. Teoria Triunghiulara a Iubirii: Tu ce fel de relatie psihologica ai?

IUBIREA INFATUATA
– are ca punct de plecare principal doar componenta pasiunii, fara sa implice intimitatea sau angajamentul. Printre exemple de astfel de iubiri putem enumera dragostea la prima vedere, aventurile de-o noapte, iubirile de-o vara, iubirile temporare in care primeaza atractia fizica si componenta sexuala. Aceste iubiri se sting la fel de brusc cum au izbucnit din cauza ca persoanele implicate nu isi doresc sa aprofundeze sau sa mentina iubirea existenta si nici sa solidifice relatia.

IUBIREA VIDA/GOALA - este iubirea existenta intre parteneri care isi asuma angajamentul unei relatii fara a lua insa in calcul pasiunea sau intimitatea, componente atat de necesare pentru o avea o relatie reusita… Iubirea vida poate fi intalnita intre acele persoane care raman intr-o relatie fara a mai simti afectiune fata de partener, fara a mai experimenta sentimentul de apropiere si intimitate, fara a mai simti iubire sau dorinta sexuala fata de partener. Din motive precum teama de schimbare, teama de singuratate, obligatie, sentimentul “datoriei” inteles in mod eronat, de dragul copiilor, exista multe astfel de casnicii si relatii tinute laolalta doar prin “angajament”, fara ca partenerii sa se mai iubeasca. Un alt exemplu de astfel de iubire ar fi si “casatorii aranjate”. In unele cazuri insa, cei doi parteneri puteau ajunge sa se iubeasca pe parcurs.

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2010
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri