Setari Cookie-uri

Cele 7 principii psiho-afective ale cuplurilor fericite

Care este secretul acelor cupluri care reusesc sa-si mentina de-a lungul timpului aceeasi relatie frumoasa de la inceput? Iata care sunt cele 7 legi psiho-afective ale casniciilor reusite:


4. Lasati-va influentati unul de celalalt

Pentru ca o relatie sa fie fericita si de lunga durata, puterea trebuie impartita in cuplu, este de parere Gottman. Pentru ca ambii parteneri sa simta ca joaca un rol important in cuplu, deciziile trebuie luate in doi, iar nu individual. Cand unul dintre partener (sau chiar amandoi) este incapatanat si are un ego imens, nepermitand celuilalt sa ii influenteze deciziile sau opiniile, conflictele devin iminente. Mai mult ca sigur ca fiecare partener trebuie sa isi pastreze identitatea si individualitatea, insa acest lucru nu inseamna ca partenerul nu poate fi receptiv si deschis catre opiniile partenerului, refuzand din start sa se lase influentat de ele. In urma cercetarilor sale, Gottman a ajuns la concluzia ca barbatii, mai mult decat femeile, refuza sa imparta puterea si deciziile in cuplu. Pe de alta parte, femeile sunt mai flexibile si mai dispuse decat barbatii sa se lase influentate de opiniile partenerului.

Citește și:

5.Rezolvati problemele care pot fi rezolvate

Conflictele intr-un cuplu nu trebuie neglijate, dar nici amplificate sau exagerate, este de parere Hoffman. Orice problema in cuplu care prezinta o potentiala concreta solutie poate fi rezolvata prin compromisuri. Important este ca ambii parteneri sa-si infraneze pornirea de a se lasa prinsi in conflict. Important este ca ambii parteneri sa invete sa faca compromisuri si sa incerce sa-si repare greselile, important este sa se calmeze pe ei insisi, dar si partenerul, important este ca fiecare din cei doi sa manifeste toleranta fata de greselile celuilalt. In cadrul acestui principiu, Hoffman da cateva cazuri utile pentru solutionarea conflictelor: fa afirmatii care incep cu “eu” si nu “tu”, descrie exact ceea ce se intampla si te procupa fara sa judeci sau sa evaluezi faptele, manifesta-ti nemultumirea fara sa faci invinuiri sau acuzatii, exprima clar, afirmativ si concis ceea ce vrei, nu ceea ce nu vrei. De asemenea, fiti politicosi si apreciativi unul cu celalalt. Scapati de nemultumiri si nu le depuneti in cutia cu suparari.

Citește și:

6. Depasiti blocajele

Pentru a depasi blocajele care pot aparea la un moment dat intr-o casnicie, este esential sa invatati sa empatizati cu partenerul, sa-i intelegeti si sa-i acceptati punctul de vedere. Discutati problemele care va macina fara sa va raniti unul pe celalalt, faceti compromisurile care pot fi facute, fiti de acord ca in anumite chestiuni nu sunteti de acord, acceptati diferentele existente intre voi, incercati sa intelegeti de ce sentimentele celuilalt asupra unei chestiuni sunt atat de puternice, acceptati ca uneori visurile partenerului nu concid cu cele proprii. Respectati-le si pretuiti-le chiar daca sunt diferite, incorporati-le in terenul comun al casniciei.

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.