Setari Cookie-uri

Cele 4 anotimpuri ale casniciei si ale iubirii

In casnicia sau relatia ta cum este? Este soare? Cald si bine? Este vant? Frig si rece? Este toamna? Primavara sau vara? Este iarna? Gary Chapman, expertul in terapia cuplului, este de parere ca exista patru etape-anotimpuri ale casniciei.

Care este insa scopul casniciei?, te intrebi probabil. “Fiecare persoana este inzestrata cu anumite posibilitati latent. Parteneriatul pe care il presupune casnicia este un mediu ideal pentru a hrani si a dezvolta aceste daruri si abilitati. (….) Mariajul nu este o simpla relatie. Este o relatie INTIMA care cuprinde toate aspectele vietii: intelectual, emotional, social, spiritual si fizic. (…) Cei doi parteneri ai unei casnicii sunt astfel construiti incat sa se completeze unul pe celalalt. Cand sotul este slab, sotia este puternica. Daca sotia se impiedica, sotul este acolo pentru a-si ajuta sotia sa se ridice. Viata este mai usoara cand doua inimi si doua minti sunt devotate una alteia in a lucra impreuna pentru a face fata provocarilor zilei”, ne raspunde intr-un mod interesant Gary Chapman in cartea sa. (extras din primul capitol “Natura mariajului”).

Citește și:

Casnicia in etapa Iarna

Faceti o analogie intre anotimpul iernii si etapa in care se afla relatia voastra. Imaginati-va, ne sfatuieste Gary, “o iarna rece si neinduratoare in care cei doi nu vorbesc unul cu celalalt, iar atunci cand vorbesc, o fac pentru a se angaja in certuri. Imaginati-va ca cei doi sunt amandoi ghemuiti in cate un iglu separat. Este cu siguranta o iarna amara”… In viziunea expertului, aceasta etapa este incarcata de negativitate si de sentimente negative. Cei doi parteneri ai cuplului sunt doi straini, fiecare asezat in coltul sau si simtindu-se respins, insingurat, dezamagit, acaparat de un amalgam de emotii precum durere sau manie.

In aceasta faza, iubirea si bucuria de a trai par inghetate, iar partenerii se indeparteaza unul de altul. In loc de comunicare si afectiuni se instaleaza tacerea, cuvintele acuzatoare, o atitudine unanima de indiferenta, iar uneori si faptele sau gesturile incarcate de agresivitate. Multe din cupluri, atunci cand ajung in aceasta etapa si stau aici pentru o perioada mai indelungata de timp, ajung la concluzia ca despartirea este solutia salvatoare.

Citește și:

Casnicia in etapa Toamnei

Cand stii ca este toamna in mariajul tau? “Cand totul arata frumos in exterior, insa in realitate frunzele sunt pe punctul de a pica din copac”, este de parere Chapman. In etapa toamnei, suprafata si aparentele joaca un rol primordial. Vazut din exterior, cuplul functioneaza perfect. Din exterior, cei doi par a se intelege excelent. In interior, lucrurile stau cu totul altfel. Casnicia celor doi este pe punctul de a se deteriora. In interiorul cuplului, exista sentimente de neincredere, de nesiguranta, ingrijorare si incertitudine.

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.