Setari Cookie-uri

Totul despre cununia civila

Atunci cand hotarati sa va casatoriti prima data va zboara gandul la petrecerea de nunta, rochia de mireasa, costumul de mire si tot ceea ce inseamna organizare, poate si la cununia religioasa. Ulterior insa, dupa primele ganduri frumoase, mirii realizeaza ca trebuie sa legalizeze hotararea lor de a se casatori si deci vor trebui sa faca si cununia civila.

Care sunt actele necesare cununiei civile?

1. Buletinele de identitate sau pasapoartele (pentru cetatenii straini sau cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei.
2. Cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria.

3. Certificatele de nastere in original si copie (nelegalizata).

4. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa valideze ca persoanele in cauza se pot casatori). Acesta se elibereaza separat fata de analizele medicale care sunt necesare.

5. De la depunerea actelor si pana la inregistrarea oficiala a casatoriei termenul este de 10-14 zile (inclusiv data expirarii certificatului prenuptial).

6. Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor sau doar a unuia daca se admite. Actele se depun in general cu 14 zile inainte. Sunati inainte si interesati-va daca este nevoie de prezenta amandorura sau numai a unuia dintre viitorii soti.

Citește și:

7. Un plic timbrat autoadresat (deci si timbrul).

Actele se depun la Serviciul de Stare Civila in timpul programului cu publicul. Sunati si interesati-va de acest program.

In cazul in care nu sunteti la prima casatorie:

In functie de situatia care a stat la baza finalizarii primei casnicii veti avea nevoie fata de actele de mai sus de urmatoarele:

In cazul divortului:

- sentinta de divort in 2 exemplare, ambele legalizate precum si timbre fiscale sau chitanta C.E.C. ( in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in localitatea unde se oficiaza casatoria);
- daca in alta localitate s-a incheiat casatoria anterioara, atunci se va depune un singur exemplar din sentinta ramasa definitiva si legalizata.

In cazul decesului:

- certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata;
- in cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii si acestia sunt in ingrijirea sotului/sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere in oiginal si copie nelegalizata.

Citește și:

Casatoria cu un cetatean strain sau intre doi cetateni straini:

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.