Setari Cookie-uri

Totul despre cununia civila

Atunci cand hotarati sa va casatoriti prima data va zboara gandul la petrecerea de nunta, rochia de mireasa, costumul de mire si tot ceea ce inseamna organizare, poate si la cununia religioasa. Ulterior insa, dupa primele ganduri frumoase, mirii realizeaza ca trebuie sa legalizeze hotararea lor de a se casatori si deci vor trebui sa faca si cununia civila.

- certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata;
- actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, in original, copie si traducere legalizata;
- dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respective;
- daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania);
- in cazul in care ambii soti sunt cetateni straini sau cu domiciliul in strainatate va fi necesar sa se faca dovada sederii in municipiul in care se va solicita efectuarea casatoriei in intervalul cuprins intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei.

Alte situatii de casatorie:

Citește și:

Daca se incheie casatoria in afara sediului primariei veti avea nevoie de aprobarea primarului. Incuviintarea primarului pentru incheierea casatoriei inainte de termenul de 10 zile.
Aprobarea presedintelui consiliului judetean sau a primarului Mun. Bucuresti in cazul unor impedimente la casatorie (conditii de varsta, rudenie fireasca sau adoptie).

In cazul casatoriilor dintre cetateni romani si straini - Dovada eliberata sau autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate in Romania, din care sa rezulte ca se indeplinesc conditiile de fond, cerute de legea nationala. Declaratie la notariat pe propria raspundere din care sa rezulte ca cetateanul strain nu este casatorit si indeplineste conditiile de fond pentru legea sa nationala (daca statul respectiv nu are misiune diplomatica in Romania).

Citește și:

Cand cei ce se casatoresc nu cunosc limba romana sau sunt surdomuti - Procesul verbal incheiat impreuna cu un interpret autorizat ce se va incheia la oficierea casatoriei.

In cazul casatoriei cadrelor militare active cu cetateni apatrizi sau cetateni care nu au exclusiv cetatenia romana - Aprobarea ministrului apararii nationale, a ministrului de interne, ori a conducatorilor serviciilor de stat specializate in domeniul apararii si sigurantei nationale.

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.