Setari Cookie-uri

Pe vremuri

Pe vremuri, nuntile facute la tara aveau un farmec aparte pentru ca erau incarcate de simboluri si semnificatii si urmau traditii transmise din generatie in generatie. Pe alocuri unele dintre aceste traditii se mai pastreaza, desi la multe din acestea s-a renuntat odata cu trecerea timpului, in special la oras. Totusi, nimic nu ne impiedica sa privim cu nostalgie in urma si sa ne amintim cum se faceau nuntile in urma cu multi ani.

Un alt obicei interesant era acela ca atunci cand mireasa dorea sa iasa din casa, sa fie oprita de copii, rude sau vecini care blocau usa cu un bat si nu-i dadeau drumul decat dupa ce mirele platea. Apoi aceste bete erau puse de catre fete in pieptul nuntasilor. Nasa inchina un pahar cu vin si un colac pe care-l rupea in patru si-l arunca in cele patru puncte cardinale incepand cu rasaritul. Baietii incercau sa prinda bucatile si le imparteau cu fete in speranta ca se vor insura.

Una din traditiile cele mai frumoase reprezinta actele simbolice care erau savarsite pentru tinerii miri. In drum spre biserica aupra acestora se arunca sare si paine in semn de belsug, iar copiii le ieseau in cale cu galeti pline cu apa si flori in semn de noroc si primeau bani de la mire.

Unul din cele mai incarcate de semnificatie obiecte era colacul care intr-un fel sau altul face parte din toate traditiile indiferent de zona de unde provin nuntasii. Astfel mireasa este impodobita in timp ce sta asezata pe doi colaci ori tine pe brate doi colaci, sau in alte parti primeste alaiul de nunta privind printr-un colac, mananca dupa cununie din acelasi colac cu mirele, sau banii de dar sunt adunati pe un colac. In Transilvania colacul este rupt deasupra capului miresei de catre nasa sau de catre mireasa insasi. Acesti colaci trebuie sa fie cat mai frumos impletiti si impodobiti si sunt de asemenea oferiti nasilor ca dar de la miri.

Darul de nunta pe care il primesc tinerii casatoriti are scopul de a-i ajuta pe acestia pentru a incepe o viata in doi si poate consta in produse agricole, obiecte sau bani. De asemenea, un obicei vechi este acela ca toti cei care au participat la organizarea, pregatirea si buna desfasurare a nuntii sa fie rasplatiti cu diferite daruri.

Toate aceste traditii si obiceiuri si-au pierdut semnificatia in negura timpului, dar frumusetea lor se va pastra in memoria oamenilor chiar daca traditia nu mai este respectata.

Un articol de Andrea Balint

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.