Setari Cookie-uri

Totul despre cununia religioasa

Cununia religioasa este o Taina de binecuvantare a unirii destinelor celor doi tineri si se spune ca in timpul slujbei harul dumnezeiesc se coboara asupra mirilor.

Cununia religioasa este o Taina de binecuvantare a unirii destinelor celor doi tineri si se spune ca in timpul slujbei harul dumnezeiesc se coboara asupra mirilor.

Ca semnificatii, logodna reprezinta o binecuvantare a unui vechi obicei, acela al intelegerii prealabile a tinerilor inainte de casatorie. Mai apoi, in cadrul cununiei religioase, preotul le intinde mirilor un piscot inmuiat in vin din care acestia musca de trei ori. Aceasta gustare simbolizeaza convietuirea mirilor in dragoste si armonie, la bine si la rau, pentru tot restul vietii. Inconjurarea de trei ori a mesei reprezinta o manifestare a bucuriei pentru acest fericit eveniment din viata celor doi tineri.

Sfaturi practice:

Primul pas este acela de a stabili in ce biserica veti face cununia religioasa. Alegerea locasului sfant este un moment dificil, de aceea va sugerez cateva idei dupa care sa va ghidati. Aspectul bisericii este important, insa nu definitoriu. Este adevarat ca va doriti o cununie intr-un locas foarte frumos, insa aceasta poate fi plina de monotonie daca preotii nu se implica emotional in aceasta slujba. Cu toate ca ei au savarsit multe cununii, aceasta nu este o motivatie pentru o ceremonie de rutina, pentru ca ea ar trebui sa fie un moment unic in viata tinerilor. Deci un alt criteriu dupa care veti alege biserica pentru cununia religioasa o reprezinta si preotii. Sunt de luat in considerare si serviciile care va sunt puse la dispozitie, pretul in cazul in care aveti un buget limitat etc.

Odata aleasa biserica, trebuie sa discutati cu preotul care va sustine slujba de cununie religioasa mai multe aspecte:

  • Veti discuta despre durata cununiei. Este important sa stiti cam cat dureaza pentru a va putea organiza timpul. Intrebati si care este de obicei durata decalarilor intre nunti. Nu uitati sa specificati, daca este cazul, ca nu ati facut logodna. Aceasta reprezinta o alta slujba si timpul acordat cununiei religioase va fi deci mai mare. Daca veti considera ca anumiti invitati (rude/invitati in varsta sau bolnavi) nu pot rezista in picioare pe tot parcursul slujbei, interesati-va daca au unde sa se aseze sau daca puteti aduce scaune pentru acestia.

  • Modul de plata al slujbei. Acesta difera de la o biserica la alta, la fel difera si preturile si serviciile bisericilor. Intrebati daca se plateste la sfarsitul slujbei (acest cost va fi suportat de nasi in mod normal) sau daca se ofera un avans inaintea slujbei (care de obicei e suportat de miri). Alte intrebari utile ar fi despre costuri suplimentare in biserica, spre exemplu anumite aranjamente daca este cazul, icoane (uneori se poate ca nasii sa cumpere o icoana pe care sa o daruiasca mirilor) ori corul. Unele biserici au corul inclus in pret, altele va pot cere la sfarsit o suma suplimentara. In situatia in care doriti sa aveti un cor adus personal, intrebati preotul daca este posibil, pentru ca sunt biserici care nu accepta alt cor decat cel al lor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.