Setari Cookie-uri

Atentie, s-a furat mireasa!

Printre multele noastre obiceiuri de nunta se numara unul nostim pentru unii si emotionant pentru altii. Ma refer la furatul miresei! Mirele, auzind vocea lautarului sau a Dj-ului ce anunta infractiunea, se intreaba: Cum asa, doar am stat mereu cu ochii pe ea!, nasul il incurajeaza pe mire sa se gandeasca la tehnici de negociere, soacra mica isi face griji ca este racoare afara si s-ar putea sa ii raceasca fetita etc.

Printre multele noastre obiceiuri de nunta se numara unul nostim pentru unii si emotionant pentru altii. Ma refer la furatul miresei! Mirele, auzind vocea lautarului sau a Dj-ului ce anunta “infractiunea”, se intreaba: “Cum asa, doar am stat mereu cu ochii pe ea!”, nasul il incurajeaza pe mire sa se gandeasca la tehnici de negociere, soacra mica isi face griji ca este racoare afara si s-ar putea sa ii raceasca fetita etc.

Unde isi are originea acest obicei?


Desi este un obicei aproape nelipsit de la nuntile romanesti, totusi nu se cunoaste exact originea acestei traditii. Se spune ca mirele trebuie sa isi priveasca toata seara aleasa sufletului caci altfel, intr-un mic moment de neatentie, unii nuntasi pot complota sa ii fure acestuia mireasa. Datinile difera de la o regiune la alta, in sensul ca sunt zone pe la noi unde se fura si mirele, iar in alte regiuni mireasa trebuie purtata pe brate de catre rapitori, caci aduce noroc. Rascumpararea o face nasul daca mireasa a fost furata inainte de 12 noaptea, iar daca “infractiunea” are loc dupa miezul noptii atunci mirele isi va rascumpara sotia.

Sticle de bautura sau amuzament?


Rapitorii pot cere in schimbul miresei sticle de bautura (cum se intampla cel mai des) ori ii cer mirelui sa faca diverse actiuni amuzante… pentru ceilalti. Fie acesta primeste diverse pedepse ca nu a fost suficient de atent si i-a fost furata mireasa, fie este pus sa isi dovedeasca dragostea pentru aceasta si numai asa o va primi din nou in brate etc. Ideile sunt multe, iar daca au fost planuite atent cu ceva timp inainte de catre rapitori, sa vezi atunci distractie.

Silita sau de buna voie?


Unele mirese abia astepta sa fie furate. Acest lucru este foarte probabil sa se intample, dar sunt si situatii cand nu se iveste nieni sa fure mireasa. Tocmai de aceea unele mirese vorbesc din timp cu unii nuntasi (prieteni apropiati de obicei) sa o fure, asa sunt sigure ca acest eveniment nu va lipsi de la nunta lor.

Dar cand mireasa nu vrea sa fie furata? De multe ori unele mirese anunta ca nu vor sa fie furate, dar cine le asculta? Cum ies la o plimbare scurta sau parasesc putin localul pentru a lua o gura de aer rapitorii sunt la locul potrivit, o iau pe brate si fuga la masina! Ca vrea sau ca nu vrea, mireasa nu se poate lupta cu cu cei ce au complotat sa o fure.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.