Daca v-ati lamurit cat de cat in ce constau pregatirile pentru nunta si care sunt evenimentele ce le-ati ales pentru ziua nuntii conform traditiei sau impinsi de un spirit de originalitate, este cazul sa va lamuriti ce se va intampla dupa nunta sau macar ce se obisnuieste dupa acest minunat eveniment, astfel sa intelegti ce asteptari au ceilalti de la voi, cum sa le urmati sau... cum sa le evitati.

Dieta de nunta: Slabeste 5 kg!

Traditional, dupa nunta, in urmatoarea zi, se organizeaza seara o masa festiva in casa socrilor mari. La acest eveniment se va face o reuniune de familie, fiind prezente rudele apropiate ale mirilor, nasii, mirii, precum si cei mai apropiati prieteni.

Aceasta masa festiva simbolizeaza intrarea mirilor in viata de casatorie, reluarea activitatilor si revenirea la viata de cuplu. Preparatele culinare sunt diverse, insa, conform traditiei, unul nu trebuie sa lipseasca: este vorba de “zeama acra” sau “ciorba de potroace”. Aceasta mancare traditionala se prepara din oase de vita de pe care s-a luat carnea pentru fripturi. Continutul ciorbei obtinute este foarte consistent si usor gras, de aceea fiecare invitat isi pune in farfurie cateva picaturi (sau lingurite) de otet care ii va “taia” satietatea si ii va conferi ciorbei un gust delicios, usor acrisor. Acestui preparat i se asorteaza un vin bun, rosu.

Desi aceasta traditie este din ce in ce mai rar practicata, totusi dupa aceasta masa, in unele regiuni ale tarii (in special in Transilvania) se organizeaza si “Jocul miresei pe bani”. Tanara nevasta, de data aceasta imbracata in haine de zi cu zi, va fi invitata de fiecare barbat din cei prezenti la un dans ce este controlat de catre un vornic. Acesta din urma comanda cand sa inceapa jocul, apoi cand sa se sfarseasca si de asemenea la final ii cere bani barbatului respectiv pentru dansul onorabil de care a avut parte. In timpurile noastre acest dans apropae ca a disparut din obiceiul acestei seri, insa ospatul in cinstea tinerilor casatoriti inca se organizeaza, prilej de intalnire in familie, alaturi de nasi, si de discutii asupra marelui pas pe care mirii l-au facut.

Rolul acestei mese si al petrecerii ce se organizeaza in prima zi de dupa nunta este acela de a consacra mirii ca tanara pereche ce urmeaza sa paseasca impreuna pe lungul drum al vietii ce il au in fata.

Un articol de Iulia D.

Decalogul miresei: 10 porunci de aur
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: