Setari Cookie-uri

Superstitii haioase de nunta si explicatia lor

Superstitiile si traditiile au luat nastere in vremea bunicilor nostri, cand acestia traiau intr-o lume magica in care fiecare eveniment sau gest capata un simbol, un sens, o sugestie. Desi acum ne par haioase unele din superstitiile de nunta, in vremea lor, cand au luat nastere, aveau un sens bine definit si rol de armonizare, de inchegare a relatiilor, de evitare a posibilelor intamplari neplacute. Oamenii incercau sa prevada ghinionul sau norocul si se legau de tot felul de simboluri, de ocultism, de planete.

Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru

Aceasta nu este o traditie cu origini pe meleagurile noastre, insa include gesturi si simboluri deosebit de frumoase. Ceva vechi este de cele mai multe ori o bijuterie daruita de obicei de mama miresei, acea bijuterie veche cu traditie, purtata de bunica la randul ei, care a daruit-o mamei, apoi mama tie si poate mai departe o vei oferi fiicei tale sau nurorii. Aceasta bijuterie a fost purtata de parintii care au avut o casnicie fericita, ce va reprezenta un model pentru voi. Ceva nou simbolizeaza inceputul unui nou drum, al unui nou statut, al unui nou stil de viata. Ceva imprumutat trebuie sa fie ceva ce aduce noroc si de cele mai multe ori ar trebui sa fie imprumutat de la o femeie care este casatorita si este acum fericita. Ceva albastru – aceasta era de fapt culoarea reprezentativa a rochiilor de mireasa care simboliza cerul, fericire, credinta, speranta. Prima care a introdus culoarea alba in randul rochiilor de mireasa a fost Regina Victoria, iar de atunci traditia rochiei de mireasa a prins un alt curs. Miresele aleg de obicei jartira de culoare albastra.

Citește și:

Aruncarea buchetului, jartierei...

Nunta reprezinta un prilej de bucurie pentru mirii care tocmai si-au unit destinele si doresc sa imaprta aceste momente speciale cu toti cei la care tin. Totodata nunta mai reprezinta o mare declaratie de dragoste facuta in public: priviti, ea/el este aleasa/alesul meu, ne iubim si ne-am jurat sa ne unim destinele, sa luptam impreuna la bine si la rau si niciun om, niciun obstacol, niciun ghinion nu va reusi sa ne desparta. Asadar, urmati-ne si voi, iata, va dam ceva ce ne apartine: un buchet, o jartiera, o bucatica de tort cu care sa dormiti sub perna astfel incat sa reusiti si voi sa fiti asa fericiti, invidiati si puternici. De aceea se spune ca cel/cea care prinde jartiera/buchetul urmeaza sa se casatoreasca.

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.