Setari Cookie-uri

Un subiect delicat: contractul prenuptial

Intocmirea unui contract prenuptial inaintea semnarii actelor de casatorie reprezinta un gest de siguranta si totodata de amenintare pentru multe cupluri, mai ales in tarile unde aceste conditii premaritale nu fac parte din traditie, cum se intampla pe meleagurile noastre.

In Romania insa posibilitatea unui contract prenuptial ramane o ipoteza, fiind considerat nul insa nu de mult timp se incearca aprobarea unor legi ce amintesc de acest contract care candva exista aprobat si pe meleagurile noastre, inainte de comunism. In privinta bunurilor, in cazul unui divort, exista trei posibilitati: fie aleg partenerii cum sa le imparta, fie aleg sa le foloseasca inca la comun si dupa duvort, fie aleg impartirea judecatoreasca, partajul. Legile din codul familiei privind bunurile familiei pot fi insa usor adaptabile unor situatii familiale mai speciale de partaj :

- Art 31 din Codul Familiei: “Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot, bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.”
- Art. 30 din Codul Familiei: “Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.”
Art. 36 stabileste: "La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca. Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii. Bunurile neimpartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune."

Citește și:

Unele cupluri considera contractul prenuptial o siguranta si totodata o amenintare, caci este “in caz de despartire”, chiar daca vizeaza si reguli de convietuire chiar din timpul casniciei. Insa casnicia… poate nu-i chiar numai dragoste.

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.