Setari Cookie-uri

Traditiile care se succed in cadrul unei nunti romanesti

Nuntile sunt pline de traditii, de superstitii, de obiceiuri ce difera de la un meleag la altul. Atunci cand alegeti sa va organizati nunta cu siguranta va veti gandi care sunt cele mai importante traditii din cadrul acestei ceremonii si care este succesiunea acestor obiceiuri, dorind sa respectati macar cateva pentru bucuria invitatilor.

Nuntile sunt pline de traditii, de superstitii, de obiceiuri ce difera de la un meleag la altul. Atunci cand alegeti sa va organizati nunta cu siguranta va veti gandi care sunt cele mai importante traditii din cadrul acestei ceremonii si care este succesiunea acestor obiceiuri, dorind sa respectati macar cateva pentru bucuria invitatilor.

Traditiile din nuntile romanesti sunt numeroase, unele fiind specifice anumitor regiuni ale tarii, altele fiind chiar imprumutate din alte tari. Noi am selectat mai jos cele mai importante momente din cadrul unei nunti si vi le expunem in exacta lor succesiune.

Sa incepem cu... inceptutul - cererea in casatorie

Poate ca in zilele noastre nu se mai obisnuieste petitul, insa macar o masa in familie in care sa anuntati marea decizie pe care ati luat-o este necesara. Frumos este insa ca inainte de toate acestea barbatul sa ceara in casatorie femeia pe care o iubete intr-un moment romantic, inedit, de neuitat, oferindu-i inelul. Traditional vorbind, mirele trebuia sa mearga la parintii fetei si sa o peteasca, sa le ceara incuviintarea de a le lua fiica in casatorie.

Citește și:

Alegerea nasilor

Umratorul pas consta in alegerea nasilor. Traditional nasii se aleg spiritual, ci nu financiar, insa fiecare ii alege dupa preferinte. Rolul nasilor este unul moral si spiritual pentru cei doi miri, fiind ca noi parinti pentru cuplul casatorit. Rolul nasilor tine atat de latura financiara, ei platind voalul miresei, lumanarile si ceremonia religioasa, dar si de cea spirituala. Cu timpul s-a mai pierdut din obiceiuri, insa nasii erau cei ce ii indrumau pe tineri in viata familiala, ii sfatuiau atunci cand aveau conflicte etc.

Ploconul

Dupa ce nasii au fost alesi se obisnuieste ca viitorii miri sa mearga cu ploconul la acestia. Primirea sau refuzarea ploconului de catre nasi sugereaza raspunsul afirmativ sau negativ fata de propunerea pe care viitorii miri le-o face. In zilele noastre ploconul este adesea inlocuit de o masa festiva in care nasii propusi sunt invitati.

Citește și:

Cum decurge petrecerea de nunta

Imbracarea mirelui si a miresei

In traditia romaneasca nunta este inceputa de cavalerii de onoare care merg impreuna cu lautarii la casa mirelui. Aici ar trebui sa aiba loc barbieritul mirelui care simbolizeaza trecerea acestuia de la ststutul de baiat la barbat, insa in zilele noastre cavalerii de onoare ajuta cum pot mirele sa se pregateasca. Apoi alaiul (mirele si cavalerii) pleaca spre casa nasilor. Intre timp mirele are datoria de a cumpara buchetul nasei si al miresei. Ajunsi la casa nasilor, mirele ofera buchetul nasei si acestia se alatura alaiului intial, iau piscoturi si sampanie si pleaca cu totii, in cantece lautaresti, la casa miresei. Intre timp domnisoarele de onoare au venit si ele la mireasa si o ajuta pe aceasta sa se pregateasca de nunta, urmand ca nasa sa-i puna voalul pe care are datoria de a-l cumpara ( nu se prea respecta acum acest obicei de cumparare a voalului, mireasa in general isi cumpara intreaga tinuta). Aici insa intervine un moment in care mai multe traditii sunt in opozitie. Romaneste mirele ofera acum buchetul miresei, urmand ca aceasta sa prinda cocardele in pieptul nasilor si apoi mirelui, domnicoarelor de onoare, socrilor, rudelor si restului invitatilor (exact in aceasta ordine). Alte traditii spun ca mirele nu trebuie sa vada mireasa pana la altar... Alegeti ce varianta va place mai mult, in conditia in care pledati pentru a doua buchetul ii este oferit miresei de catre nas.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.