Setari Cookie-uri

Traditiile care se succed in cadrul unei nunti romanesti

Nuntile sunt pline de traditii, de superstitii, de obiceiuri ce difera de la un meleag la altul. Atunci cand alegeti sa va organizati nunta cu siguranta va veti gandi care sunt cele mai importante traditii din cadrul acestei ceremonii si care este succesiunea acestor obiceiuri, dorind sa respectati macar cateva pentru bucuria invitatilor.

Tot alaiul in drum spre biserica

Traditia spune ca intreg alaiul din casa miresei cu lautari pleaca la Biserica. In conditiile in care mirii nu se vad (in traditia catolica se practica mai mult) primii pleaca mirele si cavalerii de onoare, urmand sa astepte mireasa la altar. Atentie, femeile stau intotdeauna in stanga barbatilor.

La Biserica se tine slujba de logodna (daca ati fost logoditi inainte nu se mai tine) si apoi urmeaza cununia in care sunt inverste verighetele mirilor. Dupa aceasta preotul, mirii si nasii se iau de mana si se invart in jurul mesei dansand “Isaiia dantuieste”. La sfarsitul ceremoniei mirii ies din biserica si se arunca grau si orez in semn de bogatie.

Drumul spre local, receptia si petrecerea de nunta

Mirii pleaca impreuna de la biserica, tinand lumanarile pe care le-au oferit nasii (lumanarile de cununie). La local mirii trebuie sa ajunga primii pentru a lua paharele de sampanie cu care vor ciocni la receptie cu fiecare invitat in parte. Se servesc deasemenea si piscoturi la receptie, apoi dupa ce invitatii s-au asezat la mese si iau antreurile urmeaza dansul mirilor.

Citește și:

Dupa ce au dansat cei doi miri mirele ar trebui sa invite nasa, iar nasul sa vina la mireasa. In late tari se obisnuieste ca primul dans sa fie al tatalui si al miresei, apoi al celor doi miri si abia la final cu nasii, dupa care sunt invitati toti nuntasii pe ringul de dans.

In timpul petrecerii se pot lua in considerare mai multe obiceiuri, ca furatul miresei, aruncarea buchetului si a jartierei miresei, iar abia spre dimineata se taie tortul. Atentie insa la ora la care stabiliti sa taiati tortul, fiindca majoritatea invitatilor pleaca dupa acest obicei.

Daca nunta este cu dar, inainte de taierea tortului se striga darul, dar puteti opta pentru casa de cadouri sau de plicuri, cum doriti.

Vizionare placuta


Kudika
11 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.