Setari Cookie-uri

Semnificatiile mistice ale sarutului

Unul din ritualurile obligatorii pe care mirii trebuie sa le infaptuiasca este sarutul, un gest incarcat de emotii, dar si semnificatii, un gest ce tradeaza sentimente, dar si comportament. Sarutul a fost incarcat cu soboluri incepand cu mii de ani in urma, semnificatiile acestuia fiind smulse din facpte reale, sarutul devenind un gest cu simbolistica contradictorie, ametitoare, insa intensa.



Unul din ritualurile obligatorii pe care mirii trebuie sa il infaptuiasca este sarutul, un gest incarcat de emotii, dar si semnificatii, un gest ce tradeaza sentimente, dar si comportament. Sarutul a fost incarcat cu simboluri incepand cu mii de ani in urma, semnificatiile acestuia fiind smulse din fapte reale, sarutul devenind un gest cu simbolistica contradictorie, ametitoare, insa intensa.


semnificatia sarutului mirilor Sarutul este atat un semn al prieteniei, cat si al afectiunii. El poate fi intre oameni care se cunosc sau prezinta afectiune unul fata de celalalt, iar atribuirea unuia sau mai multora din sensurile pe care sarutul le are depinde de zona corpului care este sarutata.

Prietenia este adesea sombolizata prin sarutul pe obraz, insa in cupluri saruturile pot cuprinde mai multe zone.

Spre exemplu sarutul pe gat implica o dorinta, atractie sexuala fata de partener, sarutul mainii ascunde complimente, sarutul pe frunte inseamna respect si afectiune.

Sarutul buzelor, simplu sau frantuzesc, simbolizeaza uniunea celor doua trupuri intr-o relatie amoroasa, inseamna dragoste, pasiune, dorinta, acest sarut fiind un gest de intimitate specific civilizatiei occidentale, dar nu este practicat in toate culturile lumii.

La inceputul crestinismului, sarutul a fost adoptat de religie fiind admis cel intim doar in cuplurile casatorite. Simbolurile sale mistice au fost atribuite pacii, dragostei si uniunii.

Cel mai apropiat mit care inspira simbolistica sarutului era cel al celebrei statui din Roma care ii infatisa pe Psyche si Eros imbratisandu-se si sarutandu-se. Psyche era considerata o zeita deosebit de frumoasa, atat de frumoasa incat se credea ca ar egala-o pe Aphrodite. Psyche era zeita Sufletului, dar al celor decedati. Eros era zeul dragostei. Imaginea celor doi reprezenta atat uniunea dragostei cu sufletul, cat si a vietii cu moartea, dar si prosperitate, considerandu-se ca un nou suflet avea sa se reincarneze prin sarut.

In Religia Crestina, aceste simboluri apar atunci cand Sfantul Duh o saruta pe Maria iar aceasta ramane insarcinata.

Ulterior sarutul capata si alte conotatii: acelea raportate la tradare. De cand Iuda l-a sarutat pe Iisus, sarutul a capatat si simbolistica tradarii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.