Setari Cookie-uri

Diamonds are a girl’s best friend!

Ce fata nu isi doreste sa primeasca un inel de logodna cu diamant?

Ce fata nu isi doreste sa primeasca un inel de logodna cu diamant?

Eu una stiu ca toate prietenele mele viseaza la asa ceva. Dar sa fim serioase, foarte putine dintre noi vor avea ocazia sa primeasca unul. Hai, nu va suparati pe mine. Incercam doar sa fiu serioasa. Si ca sa vedeti cat sunt de serioasa, m-am gandit sa realizez un mic studiu despre diamante.

Daca va uitatii in dictionar la definitia cuvantului, vei gasi:

DIAMÁNT, diamante, s.n. 1. Varietate cristalin de carbon, de obicei transparent i cu luciu puternic, având cea mai mare duritate dintre toate mineralele i folosit ca piatr preioas sau la diverse unelte de lefuit, de tiat i zgâriat; adamant. 2. Unealt pentru tiatul sticlei, alctuit dintr-un diamant (1) comun fixat într-un suport metalic cu mâner. 3. Cel mai mic corp de liter de tipar. [Pr.: di-a-] – Din fr. diamant.

Dar pe noi ne intereseaza doar sensul primar de “piatra pretioasa”. Duritatea variaza îns în funie de gradul de puritate a cristalului. În stare pur el este incolor. Din cauza duritii mari cristalele de diamant pot fi lefuite numai cu pulbere de diamant. Interesant, nu-I asa?

Cum se formeaza un diamant?

Diamantele iau natere la adâncimi mari (150 km), unde sunt temperaturi (1200-1400 °C) i presiuni ridicate. Rocile Peridotit si Eklogit sunt bogate in gaze precum Kimberlite i Lamproite, iar acestea transport la erupia vulcanului i diamant (topit) sau fragmente din mantaua scoarei pmântului. In aceste condiii se formeaza grafitulul sau diamantul, in functie de timpul de racire.

Unde gasim diamante?

Diamantele se pot exploata din rocile însoitoare prin minerit de exemplu Namibia, Africa de Sud sau se separ din aluviunile (depunerile) apelor curgtoare (deertul, sau rmul african), dar si Rusia, Botswana ,Australia, Congo, Canada, Angola, Sierra Leone, Ghana i Brazilia

Care este varsta diamantelor?

Daca ma gandesc la varsta unui diamant ma ia ameteala. Exista diamante mai vechi de 3 miliarde de ani (!!!!), dar si unele mai noi in varsta de cateva sute de ani. Din fericire pentru noi, s-au invetat si diamantele sintetice pentru prima oara fabricate din grafit in 1955.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.