Nunta in stil zen

Nunta in stil zen

Stilul zen nu este accesibil oricui ci doar acelor persoane cu un grad inalt al capacitatii de observare si interpretare. Stilul zen este o adevarata arta, desavarsita, ale carei detalii nu sunt date de abundenta culorilor, florilor sau formelor asa cum suntem obisnuiti, ci este un stil al discretiei in care trebuie sa observi detalii ce nu ti se afiseaza niciodata la o prima vedere. Stilul zen ascunde surprize pentru privitor, il uimeste prin ceea ce nu-i obisnuit, nu-i cum s-ar fi asteptat, prin forme si imagini ce sterg orice granita a restrictiei... si totusi implica simplitatea.

Stilul zen nu este accesibil oricui ci doar acelor persoane cu un grad inalt al capacitatii de observare si interpretare. Stilul zen este o adevarata arta, desavarsita, ale carei detalii nu sunt date de abundenta culorilor, florilor sau formelor asa cum suntem obisnuiti, ci este un stil al discretiei in care trebuie sa observi detalii ce nu ti se afiseaza niciodata la o prima vedere. Stilul zen ascunde surprize pentru privitor, il uimeste prin ceea ce nu-i obisnuit, nu-i cum s-ar fi asteptat, prin forme si imagini ce sterg orice granita a restrictiei... si totusi implica simplitatea. Retail jobs

Un decor in stil zen nu are niciodata flori din abundenta si alte decoratiuni sclipitoare, el uimeste prin simplitate, detaliu, asimetrie si naturalete. Japonezii chiar obisnuiesc sa taie unele flori ale arbustilor tocmai pentru ca acestia sa infloreasca mai putin. Din punct de vedere al filosofiei japoneze, florile si plantele au o viata foarte speciala si, ca expresie a naturii, nu sunt folosite niciodata ca simple decoratiuni cu cateva frunze si flori.

Daca aranjarea unui buchet de flori vi se parea a fi dificila, a organiza un decor in stil zen se poate arata a fi si mai dificil, implicand anumite principii si o imaginatie larga.

Stilul zen nu impune prea multe limite in ceea ce priveste decorul, fiecare avand libertatea de a crea orice doreste insa urmand cele 7 principii de baza pe care le voi detalia mai jos.

1. Principiul asimetriei – Fukinsei
2. Simplitate – Kanso
3. Austeritate, maturitate, elemente necesare – Koko
4. Naturalete, absenta falsului – Shizen
5. Subtilitate – Yugen
6. Transcendenta – Datsuzoku
7. Liniste, calm – Seijaku

Principiul asimetriei este cel care controleaza echilibrul, iar acesta intotdeauna este in dinamica fiind mereu asimetric. Acest principul se reflecta la nivelul celor trei dimensiuni ale spatiului: inaltime, latime si profunzime. Formele din decorul zen, plantele, culorile si pietrele ori micile zone amenajate vor fi guvernate de acest principiu.

Simplitatea (Kanso) se refera la eliminarea orcaror ornamente in ideea ca lucrurile simple sunt prin natura lor adevarate, naturale, lipsite de izul lasat de civilizatie. Aplicarea acestui principiu include curatenia pentru ca elementele naturale implicate, simple, sa fie clare, formele si umbrele sa fie evidente. Mentionez ca elementele care intra in definirea acstui principiu nu sunt niciodata florile. A nu se intelege ca florile sunt total excluse, insa ele nu sunt niciodata folosite ca ornamente si apar doar in perioada de florescenta a arborilor, nefiind implicate in special plante florale care, din contra, sunt evitate.

Vizionare placuta


Kudika
9 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri